Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които може да консумирате дори и след изтичане на срока им за годност

29 януари 2021, 13:47 часа

Ако обичате промоциите, но избягвате да се запасявате с хранителни продукти заради срока им на годност, вижте кои от тях може да консумирате дори и след изтичането му. 

Смята се, че след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката, продуктът трябва незабавно да се изхвърли. В някои случаи това не важи. Въпреки че с времето определени храни променят вкуса си, това не винаги означава, че те са опасни за здравето.

Макаронени изделия

Макаронените изделия могат да се съхраняват 1-2 години след изтичане срока на годност.

Варените макарони са годни за консумация до 7 дни след приготвянето им при положение, че се съхраняват в хладилник. Разбира се, в случая те трябва да само с водата, в която са варени, без добавката на сосове и други продукти.

Зърнени закуски

Неотворената опаковка на зърнената закуска издържа до 8 месеца след изтичане срока на годност, който е обозначен на нея.

Добре е след като я отворите да ги консумирате в рамките на 4-6 месеца. 

Яйца

Яйцата са безопасни за консумация, ако се съхраняват при температура под 18°C. И макар че по-свежото яйце е по-вкусно, дори и 2-3 седмици след изтичането на срока му, то е безопасно за консумация при положение, че е съхранявано правилно.

Но в случая задължително тествайте яйцето преди готвене като го потопите в чаша вода. Ако то потъне на дъното, може да го консумирате; но ако се задържи на повърхността на водата - изхвърлете го.

Твърдо сварените яйца се съхраняват в хладилник за не повече от седмица.

Сурово месо

Препоръчва се суровото месо да се съхранява в основната камера на хладилника не повече от 2-3 дни. Но ако го поставите във фризера веднага след покупката, то може да издържи няколко месеца.

Замразената кайма може да се съхранява 3-4 месеца във фризера, а цяло пиле или пуйка издържа до една година.

Въпреки че месните продукти, които са съхранявани във фризер, са сухи и по-малко вкусни след готвене, консумацията им е безопасна за здравето.

Сурова риба

Суровата риба може да се съхранява от 6 до 9 месеца, но само във фризера. Домашно пушената риба издържа до 3-6 месеца във фризера. Ако сте закупили замразена риба, тя издържа 10-12 месеца.

Сирене

Твърдите сирена могат да се съхраняват в запечатана опаковка в хладилника шест месеца, а след разопаковане - 3-4 седмици. 

Мляко

По правило, след изтичане срока на годност, пастьоризираното пълномасленото мляко може да се съхранява в хладилника още пет дни, а обезмасленото - 7-10 дни след посочената дата. 

Замразени плодове и зеленчуци

Неотворените опаковки замразени плодове и зеленчуци могат да се съхраняват във фризера още 8-10 месеца след изтичане срока им на годност.

Брашно, захар, сол, мед и зехтин са останалите продукти, които може да консумирате дори и след изтичане срока им на годност, без това да се отрази на техните вкусови качества.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес