Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапнахте - сега можете да поспите: Какво да не правите след хранене?

29 април 2023, 20:13 часа

На всеки е познато чувството на пълно спокойствие и сънливост след като се нахрани обилно. След вечеря тялото има нужда от почивка, но не трябва да си лягате. Специалистите споделиха някои препоръки какво да се направи в подобен момент - дали да отидете на фитнес или да си легнете след вечеря.

Нуждаете се от почивка?

Е, на кого не му се лежи, след като е хапнал малко, веднага започват да му се затварят очите. Но лекарите са категорично против подобен сценарий.

Когато храната попадне в стомаха, започва процесът на нейното храносмилане - обяснява гастроентерологът Наталия Слюняева. Тялото се нуждае от енергия и приток на кръв, за да поддържа работата на стомаха и червата. Ако си легнете веднага след хранене, тялото не усвоява веществата ефективно, което води до киселини или киселинен рефлукс.

Същността на здравословното хранене

Какво ще кажете за малко гимнастика?

Лекарят предупреди и тези, които вярват, че след хранене трябва да спортуват, за да загубят излишните си калории. Но, както обясни Слюняева, физическата активност ще доведе до неудобство в стомаха, гадене и дори повръщане.

Това е така, защото тялото насочва голямо количество кръв към мускулите, които се използват по време на спорт, като по този начин намалява кръвния поток и енергията, необходима за храносмилането. Липсата на кислород в храносмилателния тракт също може да доведе до мускулен спазъм.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Трябва ли да нося тесни дрехи?

Лекарят също предупреди да не се носят тесни дрехи след обилно хранене. Панталоните или коланът ще притиснат стомаха, което допринася за интензивното производство на стомашен сок. В резултат на това, киселината ще се освободи от стомаха в хранопровода и човекът ще изпита дисфагия (затруднено преглъщане).

„След като ядете, позволете си да си починете малко, тогава храната ще бъде от полза, а не вредна“, е сигурна Слюняева. Като почивката не означава да спите, а да се отпуснете удобно на дивана или фотьойла и да гледате приятен филм, а защо да не почетете от любимата си книга?

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес