Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Физическата активност на работното място не удължава живота

21 юли 2024, 10:25 часа

Понастоящем в различните медицински препоръки обикновено не се прави разграничение между посочените два вида физическа активност. Известно е, че в световен мащаб работата е основният източник на физическа активност за повечето възрастни. Първото мащабно проучване на връзката на физическия труд с риска от смърт, инфаркти и инсулти е публикувано в European Heart Journal. То може да обезкуражи онези, които вярват, че физическият труд е полезен за здравето.

Парадоксът на физическата активност

Физическата активност е ефективно средство за превенция на сърдечносъдовите заболявания и ранната смърт. Последните проучвания показват, че въздействието ѝ върху здравето може да зависи от това къде и как човек я извършва. Ползите от физическите упражнения в свободното време са доказани от редица висококачествени научни трудове. Но физическата активност, свързана с работата, далеч не винаги е свързана с по-добро здраве.

През 2020 г. беше направен голям преглед, който установи, че професионалната физическа активност е свързана с намален риск от диабет, рак и исхемична болест на сърцето. В същото време тя увеличава вероятността от остеоартрит, нарушения на съня и ранна смърт.

Авторите на документа обаче отбелязват, че наличните доказателства обикновено са с ниско качество, поради което са необходими нови изследвания по темата. Слабост на много предишни проучвания е техният малък размер; те не могат да обяснят напълно влошаването на здравето с физическата работа. Хората, които работят физически труд, може да имат по-лошо здраве по други причини, включително нисък социален статус.

Проучване: Физическата активност вечерта понижава нивата на кръвната

Различните ефекти от физическата активност по време на работа и през свободното време са наречени „парадокс на физическата активност“. Учените предполагат, че той може да се обясни с различното естество на двата вида физическа активност. Упражненията през свободното време обикновено са по-динамични, като степента на тежест е съобразена с подобряване на здравето на сърцето и съдовете. Натоварването на работното място често изисква статично напрежение, то е монотонно, работната поза може да не се променя за дълги периоди от време, а времето за почивка често е недостатъчно. 

Физическата активност на работното място не удължава живота и увеличава рисковете за здравето

В новия документ учените анализират данни от повече от 100 000 души, участвали в голямо датско проучване на здравето на населението в периода 2003-2014 г. Всички участници са попълнили въпросници, в които подробно са описали своята активност.

В сравнение с хората с ниска физическа активност през свободното време, при тези с умерена, висока и много висока физическа активност през свободното време рискът от смърт е по-нисък съответно с 26%, 41% и 40%. От друга страна, високата и много високата физическа активност на работното място е свързана с повишен риск от смърт съответно с 13% и 27% в сравнение с тези, които са с ниска физическа активност.

При изследване на риска от инфаркт и инсулт изследователите откриват подобни ефекти. Физическата активност в свободното време е свързана с намаляване на риска от тях с 14-23%, докато физическата активност на работното място е свързана с увеличаване на риска с 15-35%.

Съвременни тенденции при физическа активност

„Много хора, които полагат физически труд, вярват, че здравето им се подобрява, като са активни на работното място, за да могат да се отпуснат напълно у дома. За съжаление, нашите данни показват, че това не е така. Тези хора все още могат да се възползват от физическата активност в свободното си време. Но пречката е, че те се уморяват“, казва професор Андреас Холтерман от Датския национален изследователски център за работната среда.

Холтерман отбеляза, че физическата работа обикновено не ускорява сърдечния ритъм достатъчно, за да подобри здравето на сърцето. Освен това вдигането на тежки тежести в продължение на няколко часа повишава нивата на кръвното налягане, което се свързва с висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Изследователите предполагат, че работната среда може да бъде организирана по различен начин, така че работата да наподобява някои аспекти на физическите упражнения и да носи ползи за здравето. Това може да бъде улеснено например чрез периодична смяна на дейностите през деня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес