Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фаталните грешки, които съсипват косата ни

26 април 2022, 10:35 часа

1. Къпем се с гореща вода

Не е добре да мием косата си с прекалено гореща вода, защото високата температура нарушава структурата на косъма и засилва активността на мастните жлези. Мийте я с умерено топла вода и дори изплакнете с малко студена преди излизане.

Тези чести грешки увреждат косата!

2. Неправилно нанасяне на шампоан и балсам

Винаги нанасяйте шампоана и в корените на косата, а балсама само по върховете и дължината. В противен случай с балсама ще омазните косата прекалено много и ще ѝ навредите. 

3. Подсушаване с кърпа

Никога не търкайте косата си с кърпата. Попийте я, дръжте я на главата си и да я сушите със сешоар, колкото искате, но търкането с кърпа ще увреди и накъса косъма, като превърне в безжизнен и чуплив.

4. Отново за кърпата

Ако косата ви бързо се омазнява и губи блясъка си, вероятно вината пак е в кърпата. Ако след баня навивате косата си в кърпата и се разхождате с нея дълго време, това е добра причина за бързото ѝ омазняване.

Това се дължи на сауна ефекта, който тя създава на главата ви. Мастните жлези започват да работят по-активно, косата бързо губи своята чистота, обем и блясък. 

Защо боите за коса могат да бъдат опасни

5. Мокър гребен за коса

Агресивното разресване и като цяло сресване на мокра коса е забранено - не я решете винага след баня, докато е много мокра.

Първо изсушете леко корените на косата със студен или топъл въздух и след това чак се срешете.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес