Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво да направите, ако пресолите ястието

31 май 2021, 18:30 часа

Всяка домакиня се е сблъсквала с проблема „пресолено ястие“. Това може дори да се случи на опитен готвач. Важно е да коригирате грешката правилно, без да задълбочавате проблема и да не разваляте напълно ястието.

Супи

Често срещана грешка на домакините е да добавят вода в тенджерата със супа, уви, това напълно ще съсипе вкуса. Бульонът ще стане мътен и ароматът ще изчезне.

· Парче тесто, сложено в пресолена супа, ще абсорбира добре солта. За да направите това, можете да вземете замразено тесто, прясно или с мая. Трябва да се оформи малка топка и да се пусне във врящата течност. Когато е готово, извадете тестото.

· Оризът добре абсорбира солта. Трябва да изсипете шепа ориз в сладкарски плик, и да го варите в пресолената супа.

· Авокадото има подобно свойство. Но трябва да го нарежете и просто да го добавите към ястието. Плодовете ще поемат солта; не е необходимо да го изваждате.

· Можете да вземете кубче захар и да го пуснете в бульона с лъжица. Веднага след като захарта се накисне, извадете я и сложете ново кубче. Направете това 3 пъти.

· Оставете белени картофи докато се сварят напълно в тенджерата. Картофите ще поемат излишната сол.

Месни и рибни ястия

Киселината е в състояние да заглуши излишната сол в месото или рибата. Трябва да се добавя в много малки дози, като постоянно се опитва храната.

Чудесен начин да се отървете от солта е да направите сос. Готовото месо трябва да бъде разделено на порции, рибата може да се отдели от костта, да се сложи върху приготвения сос и да се остави ястието да къкри 5-10 минути.

Все още има евтин вариант за запазване на месото - да го задушите със зеленчуци.

Ако пържолите, котлетите или медальоните са твърде солени, тогава маслото ще спаси ситуацията. Поставете 5 г парче масло върху горещата кора на месото и го оставете да се загрее, така че да капе.

Кайма

Суровата кайма може да бъде спасена чрез добавяне на ориз, настъргани картофи и тиквички. Прекалено осолената кайма за кюфтета, може да бъде неутрализирана, като не се осолява сосът и супата.

Готовите котлети могат да бъдат задушени в кремообразен сос или със зеленчуци в доматен сос.

Други ястия

· Добавете прясна порция зеленчуци към зеленчуковата яхния и задушете отново, изцедете излишната влага изцяло, оставете сока от пресни зеленчуци, добавете малко вода. Това трябва да се прави 2-3 пъти, докато излишната сол изчезне. За да направите това, яхнията трябва да се постави в гевгир.

· Пресолената салата също се запазва с прясна порция зеленчуци, първо оставете солената супа да се отцеди.

· Солени картофи могат да се добавят към салати - оливие, винегрет.

· Пастата се задушава в приготвен безсолен сос със зеленчуци.

Готвачите съветват да сервирате пенливо вино с осолени ястия. Съставът му влияе върху вкусовите рецептори, така че солеността се изглажда. Повечето от ястията могат да бъдат спасени с различни сосове, това е чудесен повод да експериментирате.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес