Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да удължим срока на годност на определени храни

06 октомври 2021, 06:40 часа

Представяме ви няколко полезни идеи как да съхраните повече храните на годност. Ето какво трябва да направите: 

1.       Игнорирайте датите

Един от най-добрите начини за намаляване на разхищението на храна е да спрете да се съобразявате със сроковете.

Експертите препоръчват да използвате сетивата си, за да разберете кога храната е добра за консумация. Помиришете, докоснете, погледнете, може би ще го усетите нещо - използването на собствения ни здрав разум е добър начин да намалите изхвърлянето на храната. 

2.       Проверете температурата на хладилника си

Ако установите, че храната ви се разваля твърде бързо, добре е да проверите дали хладилникът ви е настроен на правилната температура.

Трябва да проверите дали хладилникът ви е достатъчно студен, като използвате термометър за хладилник, а не дисплеите на вратите, тъй като те не винаги са точни.

Най -студената част на хладилника трябва да бъде под 5C.

Трябва да се внимава температурата да не е и твърде ниска тъй като могат да замръзнат продуктите в задната част на хладилника.

3.       Замразете почти всичко

Замразяването е един от най-добрите начини за съхранение на храни и намаляване на хранителните отпадъци. Всичко, от билки и хляб до доматени сосове, месо, тестени изделия, супи и мляко, може да бъде замразено, за да се удължи срока му на годност.

Фризерът действа като бутон за пауза, което означава, че храната няма да се развали и повечето бактерии не могат да растат в нея.

4.       Дръжте нещата херметически затворени

Кислородът може да съкрати срока на годност на някои от вашите храни. Храните като брашно, ядки, сушени плодове, подправки и зърнени храни, както и хляб, траят по-дълго, когато се държат далеч от кислород.

5.       Отглеждайте свои собствени билки

Билките са чудесен актив за всяка кухня, но недостатъкът е, че много сортове, отглеждани в саксии, умират сезонно. Въпреки това, повечето билки могат да бъдат събрани и съхранявани за използване по-късно.

Пресен магданоз, кориандър и мента изсъхнат бързо, особено когато се съхраняват в пластмасовите си опаковки.

Отнасяйте се с тях като с цветя, отстранете всяка пластмаса и ги натопете във вода, съхранявайте в хладилника - те могат да издържат няколко седмици по този начин. Можете също така да увиете билки във влажна кухненска хартия и да съхранявате в хладилника.

6.       Разделете вашите плодове и зеленчуци

Препълненото чекмедже за зеленчуци е плодородна почва за образуване на мухъл, затова е важно да се гарантира, че храната се съхранява в чиста, суха среда с много място.

Изпразнете чекмеджето за зеленчуци, избършете го бързо и отстранете пластмасовата опаковка, така че зеленчуците ви да не се потят в допълнителните слоеве. Съхранявайте листата от маруля в контейнер с парче кухненска хартия, за да изсмучете излишната влага.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес