Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ензими в храната: какво представляват и за какво са

14 февруари 2022, 23:15 часа

Папаин, бромелаин, актинидин, диастаза, инвертаза, глюкоза оксидаза, каталаза, кисела фосфатаза, глутатион пероксидаза...всичките те са ензимите в храната, необходими за подобряване на метаболитните функции на ензимната система и за увеличаване на освобождаването на ендорфини.

Днес ще ви обясним какво представляват ензимите и в кои храни се намират, за да подобрите вашето здраве и благополучие.

Какво са ензимите?

Ензимите са протеини, които се произвеждат вътре в организмите и си сътрудничат с нашия метаболизъм чрез усвояване на микроелементи (аминокиселини, мастни киселини и монозахариди и др.) за образуване на по-пълноценни хранителни вещества (протеини, липиди, въглехидрати и витамини) и разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати в неговите микроелементи.

Липсата или разрушаването на самите ензими може да се дължи на стареене, заболявания на храносмилателната система като стомаха и червата.

Ензимният дефицит се свързва с процеси на ферментация и гниене на смляната храна, което може да доведе до диспепсия или дисфагия, метеоризъм или аерофагия, кожни проблеми, астения или умора, мускулни болки и камъни в жлъчката.

Препоръчително е е да се спазва диета, в която изобилстват пресни зеленчуци за консумация в суров вид като зелен зеленчуци, плодове, кълнове, ферментирали, меласа и витаминни добавки.

Ензими в храната

Папаинът, съдържащ се в папая. Папаята произвежда папаин - ензим, полезен при тези, които не произвеждат достатъчно ензими на панкреаса, в следствие на което се появяват симптоми на чревно лошо храносмилане като газове, подуване на корема и метеоризъм.

Папаинът е мощна протеаза, която действа като разгражда протеините до аминокиселини и му придава забележителна способност да подобрява храносмилателния процес и да предотвратява диспепсията или лошото храносмилане.

Бромелаин, съдържащ се в ананаса

Ананасовият бромелаин е протеиназа, която разгражда протеините, подпомагайки тяхното храносмилане. Има противовъзпалителни, антитромботични, антиедематозни и фибринолитични свойства.

Терапевтичните му предимства го правят използван като хранителна добавка за лечение на бронхит, синузит, артрит, тендинит, рак, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на храносмилателната система.

Киви актинидин

Той е катализатор за усвояването на протеини. Това е протеиназа, която разгръща протеините и помага за подобряване на храносмилането, като се бори с диспепсията.

Грейпфрутът

Съдържа основни ензими и е добър избор за хора с диабет, висок холестерол и сърдечни проблеми.

Пчелен мед

Пчелният мед съдържа ензими, които помагат за подобряване на храносмилането. Медът съдържа диастаза, инвертаза, глюкозооксидаза, каталаза и кисела фосфатаза.

Сурови зелени зеленчуци

Зеленчуци като целина, магданоз, броколи или маруля са богати на хлорофил и съдържат ензими и антиоксиданти, които помагат за подобряване на здравето и фитнеса.

Суровите аспержи съдържат глутатион пероксидаза - ензим, който помага за производството на антиоксиданти, витамини и минерални соли.

Важно е да се консумират сурови плодове и зеленчуци в салати, защото ензимите се унищожават от топлината при готвене или пържене на храни. Действието им е толкова полезно, че си струва да ги консумирате сурови.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес