Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт обясни защо е вредно да стоим пред микровълновата фурна

08 юли 2023, 10:38 часа

През годините стоенето пред микровълновата печка е било предмет на безпокойство за много хора. Въпреки че съществуват определени рискове, свързани с излагането на микровълни, действителната опасност от стоенето пред микровълновата фурна често се преувеличава. Нека да разгледаме въпроса по-подробно.

Микровълновите печки излъчват електромагнитно лъчение, което е форма на нейонизиращо лъчение. Нейонизиращото лъчение няма енергията да премахне плътно свързаните електрони от атомите или молекулите, за разлика от йонизиращото лъчение, което може да причини увреждане на ДНК и други клетъчни структури. Микровълните работят на честота между радиовълните и инфрачервеното излъчване в електромагнитния спектър.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Когато застанете пред микровълнова печка, докато тя работи, може да сте изложени на определено ниво на микровълново лъчение. Въпреки това микровълновите фурни са проектирани с мерки за безопасност, за да се предотврати прекомерното изтичане на радиация. Те имат метален мрежест екран на вратата и система за блокиране на безопасността, която изключва фурната при отваряне на вратата. Докато микровълновата ви печка е в добро работно състояние и не е повредена, количеството изтичаща радиация трябва да е минимално.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) регулира стандартите за безопасност на микровълновите фурни и определя строги ограничения за изтичане на радиация. Тези стандарти гарантират, че предлаганите на пазара микровълнови печки са безопасни за употреба от потребителите. От производителите се изисква да спазват тези стандарти и да провеждат редовни тестове, за да гарантират спазването им.

Освен това интензивността на микровълновото излъчване намалява бързо с отдалечаването от източника. Колкото по-далеч сте от микровълновата печка, толкова по-малко сте изложени на радиацията. Следователно, дори ако част от радиацията се отделя, количеството, което достига до тялото ви, е значително по-малко.

Вредно ли е използването на микровълнова фурна?

Струва си да се отбележи, че няма категорични научни доказателства, които да свързват стоенето пред микровълнова печка с някакви дългосрочни рискове за здравето. Въпреки това, ако сте загрижени за минимизиране на излагането, можете да приемете прости предпазни мерки, като например да се отдалечите на няколко метра от микровълновата печка, докато тя работи, или да използвате функцията на таймера на микровълновата печка, за да се отдалечите по време на процеса на готвене.

Действителният риск от стоенето пред микровълновата печка е сравнително нисък. Мерките за безопасност, прилагани в микровълновите фурни, заедно с разпоредбите на FDA, гарантират, че изтичането на радиация е минимално. Въпреки че е препоръчително да се вземат разумни предпазни мерки, като например да се поддържа разстояние от микровълновата печка, докато тя се използва, няма нужда от прекомерна загриженост.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес