Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ежедневни грешки, които съсипват очите ви

24 ноември 2021, 13:47 часа

Случва се остротата на зрението на човек да намалява и той да не може да разбере причината. Вероятно това се дължи на неочевидни, но чести грешки, споделят офталмолозите.

1.       Навикът да търкате очите си

Когато очите ви са уморени, често се изкушавате да ги разтъркате, смятайки че така ще се ободрите. Това обаче може да доведе до инфекция в окото и увреждане на роговицата. За облекчаване на умората се препоръчва често да мигате или да гледате в далечината. Окото бързо ще се навлажни, а дискомфортът ще изчезне, съветват експертите.

2.       Използване на слънчеви очила само през лятото

Отбелязва се, че слънцезащитните лещи предпазват ретината от яркото слънце и UV радиацията, които влияят негативно на зрението. Поради тази причина е необходимо да ги носите не само през лятото, но и във всички ясни дни, дори през зимата.

3.       Плуване и спане с контактни лещи

Лещата създава благоприятна среда за развитието на бактерии. Освен това, има голям брой от тях в морските и речни води. Още повече, към бактериите във водата в басейна се добавят хлор и химически примеси. Веднъж попаднали на повърхността на лещата, те могат да се размножат бързо и да предизвикат инфекциозен процес.

4.       Четене в легнало положение

Еволюционно очите са се адаптирали да проследяват плячката и да избягват опасност, вместо да търпят продължителен стрес на близки (40-70 см) разстояния, споделят експертите. Според тях, малък мускул е отговорен за способността на зрителната система да се фокусира върху различни обекти, той се намира вътре в очната ябълка. Този мускул, отбелязват лекарите, бързо се уморява при работа наблизо, както и на постоянно променящо се разстояние (което се случва при нестабилно легнало положение) и при слаба светлина. В този случай окото, опитвайки се да наблюдава слабо осветен предмет, бързо се уморява, предупреждават офталмолозите.

5.       Пренебрегване на профилактиката при офталмолог

Дори и да няма оплаквания, зрението и прегледите на очите трябва да се проверяват поне веднъж годишно. Превантивният преглед ще ви позволи да забележите навреме проблем, който може да е причина за зрително увреждане.

Някои ежедневни навици могат да доведат до зрително увреждане. Не е нужно да чаката да загубите зрението си наполовина и тогава да търсите медицинска помощ.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес