Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древен китайски метод: Натиснете тази точка от тялото си и ще останете изненадани от резултата

27 февруари 2022, 12:50 часа

Този метод от китайската народна медицина възниква преди почти 2500 години и към днешна дата напълно заслужено се смята за „лек“ за много физически и психически заболявания, включително за стрес и депресия.

Според древното китайско учение в тялото ни има определени акупресурни точки, разположени по енергийните линии. Тези линии обикновено се наричат енергийни меридиани.

Енергийните меридиани ръководят нашата жизнена сила (или ци). Ако тяхнат дейност е нарушена, тя може да се регулира чрез техниката на акупресурата. 

Съществуват общо 12 енергийни меридиана и всички те преминават през най-важните органи на нашето тяло. Тези меридиани поддържат тялото ни във форма и ако дори ако един от тях престане да функционира нормално, балансът се нарушава.

Чрез оказването на натиск върху определени точки може да се обекчат страничните ефекти, причинени от тревожността и депресията. Тази техника е подобна на акупунктурата, но вместо игли в случая се използват пръстите. Положителният резултат резултат се усеща почти мигновено. 

Става въпрос за точката CV 17, която е известна като предномедиалният меридиан 17, разположен в центъра на гръдния кош.

Китайците вярват, че тази зона е енергийният епицентър на тялото и в нея са съсредоточени всички човешки емоции. 
Счита се, че въздействието чрез натиск върху CV 17 помага за поддържане на баланса на ин и ян енергиите в тялото.

Специалистите по акупресура са убедени, че дори лек натиск върху тази зона може да доведе до облекчение на много проблеми, свързани с нервната система и да укрепи имунитета.

• Зоната CV 17 се намира точно в центъра на "морето на спокойствието", а именно на разстояние от четири пръста над гръдната кост (почти в средата на гръдния кош).
• За да започнете, намерете CV 17, като леко разтриете гърдите си, докато откриете малка вдлъбнатина между тях.
• Седнете изправени и съберете дланите си в молитвена поза.
•  Натиснете CV 17 с върха на пръстите си и задръжте така за 2-3 минути.
• Затворете очите си.
• Отпуснете се. Опитайте се да вдишвате и издишвате с нормално темпо.
• Останете изправени, но дръжте врата и раменете си отпуснати.
• Ако страдате от безсъние, опитайте леко да потупате тази област с върха на пръстите си. Положителният резултат е гарантиран.

Стимулирането на CV 17 помага не само да се отървете от стреса и тревожността, но също така и да се справите с умората, хормоналните нарушения и посттравматичното стресово разстройство.

Важно: Тази статия е с информативен характер и не може да се използва като заместител на квалифицираното медицинско мнение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес