Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашната работа заменя фитнеса

04 май 2022, 16:10 часа

Не обичате домашната работа, нали? Но знаете ли, че тази досадна дейност може достойно да замести фитнеса? Погледнете домакинските задължения от нов ъгъл.

Като за начало отделете време. Обикновеното миене на чинии или почистване на прах няма да накара тялото ви да гори калории. Почистете напълно цялата къща. Създайте атмосфера – включете весела музика, за да повдигнете настроението си, носете спортно облекло – тениска, клин/къси панталони и маратонки. Това не само ще ви настрои в правилното настроение, но и ще ви помогне да избегнете наранявания.

Миене на чинии

Това е чудесен начин за разтягане. Докато сте заети с търкането на засъхнали петна от чинии и тигани, не забравяйте и краката си. Застанете с крака на ширината на раменете и се изправете на пръсти. Друг вариант е да танцувате. По този начин можете да изгорите около 50 калории за 30 минути.

Почистване на мебели

Тази дейност включва мускулите на ръцете, раменете и корема. Когато бършете прах, не бъдете мързеливи и изплаквайте кърпата по-често – така ще осъществите повече стъпки. Когато клякате създавате страхотна тренировка на седалищните мускули. Това изгаря около 130 калории на час (с допълнителни клекове - дори повече).

Гладене

Много полезно упражнение, което може да се разнообрази по същия начин като миенето на чинии. Включете отново краката.

Почистване на пода

Движейки прахосмукачката напред-назад, тренирате коремните мускули. На труднодостъпни места - под дивани, легла или нощни шкафчета - можете да почиствате с прахосмукачка в клек. Тази дейност ще изгори 190 калории на час. Мийте пода не с моп, а с ръце, така ще изгорите 240 калории на час.

Почистване на прозорци

Това е една от най-енергийно интензивните упражнения – 167 калории могат да бъдат изгорени за 30 минути. Отново разнообразете измиването си, като се качвате и слизате на пръсти.

Тупане на килим

Имате ли килими, които трябва да се почистят от прах? Сега е моментът да го направите, тъй като ще изгорите 250 калории за 30 минути.

Готвене

Половин час готвене ще ви помогне да изгорите допълнителни 150 калории.

Ползи от почистването на дома

Тренирането на мускулите по време на общото почистване на апартамента ще бъде по-ефективно от тренировките във фитнеса. Това се дължи на факта, че движенията на ръцете и работата на мускулите по време на почистването на апартамента се извършват под формата на естествени ритмични повторения, при които различни мускулни групи работят една след друга. Почистването на къщата ще даде на сърдечно-съдовата ви система много умерено натоварване. Освен това с редовното основно почистване на апартамента ще стартирате процеса на изгаряне на излишните мазнини, като увеличите естествения си метаболизъм. Между другото, в този случай ползите отново са двойни – като спестите от цената на почистващите фирми и добавяте ползи за вашето здраве.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес