Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домакинските уреди, които никога не трябва да включвате в разклонител

30 юни 2021, 13:45 часа

Във всеки дом има разклонители и често ги използваме без дори да се замисляме за общите мерки за безопасност.

Най-добре е да използвате отделен контакт за всяко устройство, особено когато става въпрос за оборудване, което консумира твърде много електрическа енергия.

Запомнете едно просто правило - общата мощност на едновременно включеното оборудване не трябва да надвишава допустимото натоварване, в противен случай може да възникне прегряване и пожар.

Ето кои са уредите, които никога не трябва да включвате в разклонител:

Хладилник и фризер

Правилата за употреба изрично посочват, че за хладилниците и фризерите трябва да бъде обособен самостоятелен контакт. Ако тези уреди се свържат към удължителен кабел, са възможни скокове на напрежението. В резултат експлоатационният живот на оборудването ще намалее и не са изключени повреди.

Микровълнова печка

Микровълните печки също са сред онези уреди, които консумират много електричество. Никога не ги използвайте с разклонител.

Тостер

В тостера има множество жици, които се нагряват до висока температура, за да придадат златиста коричка на парчето хляб. Използването на удължител в случая може да доведе до прегряване и запалване.

Бойлери и климатици

Ако имате бойлер в дома си, тогава вероятно знаете, че той е най-честата причина за пожар. Климатиците рядко се запалват, но и те, както и бойлерите, консумират голямо количество енергия. Бъдете внимателни и използвайте самостоятелен контакт за тези уреди.

Разклонител, свързан с друг разклонител

Това е грубо нарушение на мерките за безопасност и застрашава не само оборудването, но и обитателите на дома. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес