Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добавете тези 3 съставки към водата и ще сте енергични и здрави

02 април 2022, 08:50 часа

Основата на здравословното хранене е да се консумира правилното количество вода през целия ден. Предполага се, че количеството е приблизително 2 литра за жени и 2,5 литра за мъже. Също така, не забравяйте колко е важно да се хидратирате в началото на деня. Пиенето на вода с различни съставки сутрин може да добави още повече стойност към вашето здраве.

Изпиването на чаша вода веднага щом се събудите има много ползи за здравето и красотата. Пиенето на вода на празен стомах може да ускори метаболизма ни, да подобри храносмилането и да ни прочисти от токсините. Оказва се обаче, че стойността на консумацията на вода веднага след ставане от леглото ще се увеличи значително, ако към нея добавим определени съставки. Най-популярният от тях е лимоновият сок, но има и други, по-малко популярни добавки, които може да ви зарадват.

Сок от шипка

100 грама лимонов сок съдържат 38,7 мг витамин С, а 100 г сок от шипка съдържат цели 450 мг витамин С. Шипката е източник и на витамини от група В, витамини А, Е и К и минерали като: калций , калий, магнезий, силиций и желязо. Затова не е преувеличено да се каже, че добавянето на сок от шипка към сутрешната ви чаша вода е истинска витаминна бомба. Освен това пиенето на сок от шипка е особено препоръчително при заболявания на храносмилателната система, например лошо храносмилане и болки в корема. Съдържащите се в него съединения подобряват функционирането на черния дроб, укрепват лигавиците и влияят положително на състоянието на червата.

Ленено семе

Тези евтини семена имат свойства, които регулират работата на храносмилателната система. Лененото семе също е богато на фибри, което ви позволява да се чувствате сити за по-дълго и да избягвате внезапни колебания в кръвната захар. Влияе благотворно и на красотата ви, защото съставките, присъстващи в семената, укрепват косата и подобряват състоянието на кожата.
Най-добре е лененото семе да се залива с гореща вода вечер, така че на сутринта чашата с полезни свойства да е готова. Ще се образува и характерна суспензия и – което е важно – не е нужно да прецеждате водата от зърната, защото са много здрави.

Колаген

Колагенът е отговорен за поддържането на структурата на кожата, хрущялите и костите, а също така допринася за хидратацията и еластичността на кожата. Особено се препоръчва колагенът да се разтваря във вода, тъй като според учените той се усвоява най-добре. Мненията за това дали пиенето на колаген трябва да се приема на празен стомах или след закуска са разделени. Някои казват, че виждат по-голям ефект, когато го консумират на празен стомах, тъй като стомашната киселина е необходима за усвояването на протеина, така че на теория приемането на колаген на празен стомах гарантира по-добро разграждане на колагена и по-бързо усвояване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес