Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депресия: Сбогом серотонин, здравей стрес и възпаление

05 май 2023, 15:11 часа

Възпалението играе ключова роля в патологията на заболяванията, свързани със стреса. Toможе да допринесе за развитието и тежестта на депресията.

Конвенционалните механизми, свързващи стреса и болестта, са фокусирани върху симпатиковата нервна система.

Натрупаните доказателства показват, че стресът е често срещан рисков фактор за повече от 75% от физическите и психическите заболявания, увеличавайки заболеваемостта и смъртността от тях. Психичните разстройства като депресията са най-честата болест, свързана със стреса.

В миналото медицинските експерти смятаха, че депресията по същество е мозъчно заболяване, дължащо се на дефицит на серотонин, което доведе до лечение на депресия с лекарства, които повишават концентрациите на серотонин в мозъка. Депресията може да е много по-сложна от това.

Нови изследвания показват, че стресът може да предизвика възпалителни промени в мозъка и периферната имунна система. Това води до производството на усилващи възпалението цитокини, които пътуват до центъра за награди на мозъка и до голяма степен го деактивират, което води до анхедония или загуба на интерес и удоволствие. Анхедонията е изявен симптом на депресията.

Какво е депресия и как да я избегнем?

Стрес, възпаление и депресия

Дълго време възпалението се смяташе за основен отговор на тъканно увреждане или микробна инвазия. Все по-често се смята, че се предизвиква от стрес и значително допринася за психични разстройства, включително депресия. Хората с депресия често имат по-високи нива на възпалителни цитокини в кръвта си. Много проучвания показват, че лечението на възпалението може да подобри депресията.

Стресовите събития активират симпатиковата нервна система и оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA), което задейства реакцията „бий се или бягай“, която наводнява тялото с катехоламини, глюкокортикоиди и други вещества, свързани със стреса, което от своя страна активира някои клетки на имунната система да произвеждат цитокини.

Чревните бактерии, микробиомът, произвеждат метаболити като жлъчни киселини, холин и късоверижни мастни киселини, които са от съществено значение за здравето на гостоприемника, както и безброй невроактивни съединения като серотонин, допамин и други мозъчни химикали, които регулират настроението. Следователно не е изненадващо, че психиатричните и неврологични заболявания, включително множествена склероза, аутизъм, шизофрения и депресия, често присъстват едновременно със стомашно-чревни заболявания. Последните изследвания разширяват нашето разбиране за това как микробиомът комуникира с чревната нервна система („замисленото черво“), имунната система и чрез мозъка.

4 неща, които хора разбират погрешно за депресията

Вече има значителни доказателства, че самотата е рисков фактор за лошо психическо и физическо здраве. Самотата обикновено се отнася до чувството на страдание в резултат на несъответствие между желаните и постигнатите нива на социални отношения на човека. Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, Ла Джола, откриха, че самотата е свързана с липса на разнообразие в микробиома на червата и следователно намалена резистентност и издръжливост към свързани със стреса смущения, водещи до последващи физиологични ефекти, като системни възпаление и депресия.

От това следва, че много фактори като стрес и възпаление в допълнение към „химическия дисбаланс“ са отговорни за развитието на депресия и други психични и физически заболявания.

Премахване на стреса

В зависимост от микробиома на дадено лице, определени антидепресанти може да са от полза за някои хора, но не и за други. Без съмнение оценката на микробиома на индивида преди започване на лечението ще бъде важен лабораторен тест в бъдеще.

Освен това, нефармакологичните лечения за тежка депресия, като например упражнения могат да бъдат медиирани от противовъзпалителни действия. Омега-3 мастните киселини са идентифицирани като потенциални лечения за възпаления, свързани с голямо депресивно разстройство.

Повишаването на добрите чревни микроби независимо дали с пробиотици или чрез добавяне на кисело мляко или други ферментирали храни към диетата може да бъде отговор на неразрешимата депресия.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес