Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Cвещени предмети, които не трябва да липсват във вашия дом

17 юли 2021, 21:10 часа

Разпятие, религиозна картина, икона на Светото семейство, статуя на Богородица. Свещени предмети , които е нормално да се намират във всеки дом, дори в тези, обитавани от семейства, които не са задължителни. Това е така, защото свещени изображения, статуетки, представящи Исус, Дева или Светица, винаги са присъствали в историята на човечеството и отделните семейства, знак за конкретна вяра и принадлежност към Бог.  

Понякога дори не знаем откъде идват, наследството на стара леля, баба, изникнало от прашни изби или забравени тавани. Много по-често ги виждаме окачени на стената или поставени в специално положение в хола, на входа, на мебелите на спалнята. Свещените предмети принадлежат към нашия живот, към живота на нашите семейства и ни напомнят по всяко време, че домът, в който живеем, е християнски дом, че тези, които живеят там, са кръстени и живеят в любовта на Бог.

Но има и още. Известно е, че свещените предмети, особено благословените, се страхуват от дявола и са едно от най-мощните оръжия, с които хората, оживени от истинската вяра, могат да се борят и да го победят. Следователно къща, в която са изложени разпятия, икони, свещени картини или статуи на Богородица, ще бъде защитена от злото и ще пази тези, които живеят там като в крепост.

Разбира се, цялата сила на свещените предмети се състои в това, което те символизират, но е нищожно, ако вярата на тези, които живеят в къщата, не го подкрепя. В противен случай те биха се превърнали само в претекст за предаване на суеверие. Животът ни, живял в името на вярата и благотворителността, прави свещените предмети в домовете ни ефективни. Нашите добри дела, християнското и милостиво отношение, с което се поставяме към другите, създават един вид положително енергийно поле, което намира в свещените предмети допълнителен катализатор и усилвател. Винаги е една и съща история: не е нужно да живеем, преструвайки се, че другите правят нещата на наше място, или че магическа формула, повторена точния брой пъти и с правилната интонация, ще реши всичките ни проблеми.

Свещените предмети обаче са полезно „напомняне“ във всеки момент от деня, че сме наблюдавани, обичани и защитени от безкрайно добър, търпелив и милостив Баща.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес