Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често допускаме тази грешка при миенето на ягоди. Ето какво да НЕ правите

22 май 2024, 09:44 часа

Въпреки че миенето на плодове под течаща вода изглежда интуитивно, в случая с ягодите може да не е съвсем достатъчно. Оказва се, че тяхната повърхност съдържа бактерии, замърсители и пестициди, които са опасни за човешкото здраве.

Как да почистите старателно ягодите?

Има обаче ефективен метод за цялостно почистване на ягодите от тези нежелани вещества. Изисква използването на оцет и сода бикарбонат. Този процес се състои от няколко стъпки, които трябва да се следват, за да се осигури максимална ефективност.

Още: Хитър бабин трик с картоф, с който мушкатото ще цъфти като лудо

Първата стъпка е да накиснете плодовете в разтвор на вода и оцет в съотношение 3:1 за около 5-6 минути. След това ягодите трябва да се поставят в разтвор от литър вода и чаена лъжичка сода бикарбонат за още няколко минути. Накрая не забравяйте да изплакнете плодовете под течаща вода и да ги подсушите с кухненска хартия.

Обърнете внимание на водата, в която сте измили ягодите след двукратното „къпане“ в разтворите. Ако е мътна, това означава, че плодовете, които сте купили, са пръскани с пестициди. Друго важно нещо, което трябва да знаете, е да не отстранявате дръжките на ягодите преди измиване. След целия процес по измиване плодовете трябва да се съхраняват в хладилник за не повече от три дни.

За смели градинари: Как да отглеждате домати без почва

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес