Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болкaта, която никога не трябва да пренебрегвате

17 януари 2022, 14:45 часа

Всяка болка в тялото, която се появява внезапно и по необясними причини, не трябва да се пренебрегва. Но дискомфортът в едно определено място от тялото ни никога не бива да бъде неглижиран.

Ако там се появи болка внезапно, има широк спектър от причини, свързани с нея. Голяма част от тях се дължат на сериозни проблеми с органи, за които може дори да не подозирате, че са болни.

Всъщност при появата на внезапна болка в тази област, понякога се изисква спешна медицинска помощ, пише yahoo.com.

Никога не трябва да пренебрегвате необяснима болка в лопатката, убедени са лекарите.

Според експерти от  Университета по медицина и здравни науки в Сайнт Китс (UMHS)  никога не трябва да пренебрегвате внезапната и необяснима болка в рамото - особено ако се появява със симптоми на друго място в тялото ви, като например в корема или гърдите.

Това е така, защото източникът на дискомфорта всъщност може да бъде различен и проблемът да се крие на място, за което не предполагате.

Експертите от UMHS предупреждават, че има няколко състояния, които могат да причинят болка в рамото. Възможно е тя да се дължи на проблем с корема, камъни в жлъчката или панкреатит, кисти на яйчниците, белодробни заболявания като пневмония и други здравословни проблеми, включително херпес зостер, болест на Пейджет, Скаленус синдром или усложнения от минали операции.

Внезапната необяснима болка в лявото рамо може да бъде симптом на сърдечен удар.

Болката в рамото от лявата страна е повод да потърсите медицинска помощ. Експерти от UMHS обясняват, че този вид болка може да бъде симптом на сърдечен удар, проблеми с кръвоносните съдове или друго сърдечно заболяване.

Ако подозирате сърдечен удар, не губете ценно време. Потърсете медицинска помощ, ако се оплаквате от болка в гърдите или дискомфорт, болка в ръцете, в лявото рамо, гърба, шията, челюстта или стомаха, която продължава повече от пет минути.

Причината за болката в рамото също така може да бъде ортопедична.

Рамото е най-подвижната става в човешкото тяло. Групата от четири мускула и техните сухожилия, наречени ротаторен маншон, осигуряват на рамото широк обхват на движение.

В случая вероятно ще изпитвате болка, когато повдигнете ръката над главата си или се опитате да я преместите напред или зад гърба си.

Освен това болката в рамото може да бъде причинена от артрит, костни шипове, бурсит, счупена кост или лоша стойка. Ако болката ви не изчезне сама и подозирате травма, потърсете помощ от специалист по ортопедия, който ще диагностицира проблема.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация на може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за самодиагностика или самолечение!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес