Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без допълнително сирене в Италия, без вилици в Тайланд – традиции по света

29 април 2022, 15:10 часа

Всяка страна има собствени традиции и неписани правила, които се спазват от всички. Най-често те са свързани с кухнята и храненето, както и с различни религиозни ритуали. Но наясно ли са туристите как трябва да се държат при хранене в определени страни? Някои неща, които ние считаме за нормални и дори задължителни, в други страни са обидни. Такъв пример е например поръсването на ястието с черен пипер или сол. Какви други странни традиции има из света, прочетете в следващите редове.

В Дубай и Казахстан - половин чаша чай за добре дошли

Всъщност чашата е наполовина пълна, защото домакините подсказват по този начин, че искат да удължат престоя ви като техни гости. Но например ако ви поднесат пълна чаша чай - е време да си тръгвате.

Чайниците не се измиват с веро в Китай

Китайците не мият чайниците си със специални почистващи препарати за съдове. Те се мият само с вода или пък с помощта на специален пясък. Местните вярват, че получената плака по стените на чайника представлява душата на чая и той не бива да се убива. 

Не молете за допълнително сирене в Италия

Италия е една от страните, които свързваме с любимите ни сирена, но когато сте в ресторант и хапвате пица или паста, не молете за допълнително сирене. Колкото и големи любители да са италианците, те никога не търсят допълнително, за да не обидят готвача. По този начин той ще приеме, че не харесвате ястието и как е приготвено то.

Не търсете сол и черен пипер в Египет и Португалия

Подобно на италианците, в Египет и Португалия обаче не е препоръчително да молите домакините за допълнително сол и черен пипер, защото те ще сметнат, че обиждате ястието им и се налага сами да го преправяте.

Не посягайте към вилиците в Тайланд

Тайландците се хранят с помощта на пръчки и ако сте им на гости, по-добре уважете техните традиции и вземете вилица само ако се налага да хапвате паста. 

Не изяждайте всичко от чинията си в Китай

Когато сме гладни и наистина доволни от ястието, обикновено не оставаме нито една троха от него. Но в Китай това не се разглежда от тази гледна точка. Там домакинът ще сметне, че не ви е сложил достатъчно храна и все още сте гладен. Поради тази причина ви съветваме да оставите малко храна накрая като комплимент към готвача, колкото и да ви е вкусно сервираното.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес