Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Б" като болка. Колко можете да изтърпите?

17 октомври 2016, 14:14 часа

Колко по скалата на болката сте способни и сте свикнали да търпите? „Три“, четири“? А може би „десет“? Никога не сте се замисляли? Блогърът Джанет Бертолус пише за това колко е важно да осъзнаваш скалата си на болка, както физическата, така и емоционалната.

0. Нямам представа защо съм тук.

1. Не мога да разбера дали ме боли някъде или просто ме сърби.

2. Ще сложа лепенка и ще забравя.

3. Това не ми харесва. Не искам да ми се случва.

4. Болката не преминава, тя е точно тук.

5. Защо ми се случва това?

6. Някой да спре това!

7. Виждам ангели, страх ме е.

8. Не може да има такава болка. Сигурно умирам...

9. Със сигурност умирам.

10. Разкъсва ме мечка.

Добре е да държите до себе си този списък, защото много от нас не казват колко силно ги боли...

Ето например случай с приятеля ми. Една вечер, благодарение на интернет, той установява, че го боли апандисита. Сподели, че усеща болка от степен - „три“, „четири“. Аз се подсмихнах и и не го приех на сериозно. На следващия ден обаче му предстоеше екскурзия, затова реши да отиде на лекар. Реших, че преиграва, макар че трябваше да ме накара да се замисля. По-късно той ми се обади от лабораторията, където незабавно са го изпратили, за да го подготвят за операция. Докато му слагаха системите, той се шегуваше със сестрите. Попитаха го колко силна е болката му. Определяше я отново за "трета "– "четвърта" степен. Минута по-късно апандисита му се спука... Разбрах го по изражението на лицето му. Преди секунда беше на своята „тройка“, а в следващия миг много приличаше на „десет“. Какво щастие, че в този момент беше в болницата, а не на екскурзия....

И така, Храбро Сърце. Какво се случва с вас? Има ли с какво да го сравните?

Замислих се, налагало ли ми се е някога да изпитвам „десет“?

Помислете над това.

Осъзнаваме ли скалата си на болка? Колко може да изтърпим? Разбира се, взимайки предвид и онези, за които „десет“ е да се порежат на лист хартия. Мисля, че тази скала се отнася и до емоционалната болка.

Дали ще търпим „три“ или „четири“, за да изчакаме и да видим какво ще стане? Какво за нас е „десет“? Еквивалент на кипящо масло или рани?

Има над какво да се замислим....

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес