Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако трябва да разберете себе си: 5 идеи за рестартиране

30 юли 2024, 13:00 часа

Понякога е много важно да си починете от суматохата или рутината, да установите или, обратно, да спрете вътрешния диалог, за да чуете себе си и мислите си. Тук събрахме 5 идеи за емоционално рестартиране.

Ние не предлагаме „панацея” или универсално средство за борба с психологическите проблеми. Ако смятате, че нищо не ви помага да се справите със стреса, безпокойството или безсънието, свържете се с квалифициран специалист.

Разходка в гората

Дългите разходки имат положителен ефект не само върху физическото, но и върху психологическото ни състояние. Ако в близост до мястото ви на пребиваване има гора или горски парк, това може да бъде идеално място за психическо облекчение, а чистият и богат на кислород въздух ще ви помогне значително да подобрите настроението си и да намалите симптомите на кислороден глад, който засяга всички жители на големи градове.

Признаци на емоционално прегаряне: Защо е опасно и как да се справим с него?

Танцувай до припадане

Всеки има свои собствени методи за справяне със стреса и безпокойството. За някои многочасовите танцови маратони са идеални, дори ако веднага след тях трябва да бягате обратно на работа. Всъщност, това не е изненадващо: много от нас, особено офис служителите, водят заседнал начин на живот и това се отразява негативно, наред с други неща, на нашето психологическо състояние.

Джогинг или посещение на фитнес клуб

Най-често хората тичат и/или посещават фитнес клубове, за да поддържат добра физическа форма, но голям брой проучвания показват, че редовните упражнения върху тялото намаляват нивото на ежедневните дразнители и повишават устойчивостта на нервната система. В последния случай резултатът изобщо не е важен, а напротив, самият процес на спортуване, който концентрира човек върху усещанията и го освобождава от безпокойство и натрапчиви мисли. Вместо джогинг или силови упражнения можете да изберете йога - най-добрият вариант за начинаещи и тези, които обичат да са сами със себе си и тялото си.

Психолог посочва три основни признака на емоционално прегаряне

Слушане на любимата ви или нова музика

Настръхването е само част от ефекта от насладата от музиката, която заедно с лекото треперене и разширяване на зениците се нарича „фрисон“. В продължение на много години, когато се появят първични симптоми на психични разстройства, се практикува „Арт терапия“ - положително въздействие върху психиката чрез изкуство или слушане на любими композиции, които отговарят или дори противоречат на човешкото състояние.

За бодрост се препоръчва рок и модален джаз, за ​​концентрация - академична музика, особено Вивалди, Бах и Моцарт, а за по-добро изживяване на трудни емоции - блус или сърцераздирателни песни, които помагат да извадим дълбоко скрити чувства, от които се срамуваме или умишлено потискам.

Екстремни спортове

Приливът на адреналин е един от най-добрите начини да изплувате от ежедневната рутина или да слезете на земята, което често не носи нищо друго освен недоволство от себе си или от текущото състояние на нещата. Каяк, скачане с парашут, скално катерене или алпийски ски - всичко това може да бъде отлично освобождаване и източник на вдъхновение, нови идеи или просто спокойствие, което със сигурност ще последва ускорен пулс и леко замайване от наслада или дори страх.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес