Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако това се случва с вас, вие може би сте БРЕМЕННА!

06 октомври 2021, 13:30 часа

Един не особено популярен признак за бременност беше споделен от студентка по стоматология в мрежата TikTok. Тя казва, че 30-50% от жените развиват гингивит по време на бременност.

13 изключително интересни факта за бременността в Дубай

Венците на бъдещите майки се възпалявали и започват да болят, дори да кървят. Също така и ако например едно момиче има частици от повръщане и ерозия на емайла, няма съмнение, че скоро малкото човече ще иска да излиза.

Хормоналните промени по време на бременност са това, което причинява гингивитът, защото увеличават притока на кръв към венците и намаляват реакциите на организма към бактерии, които са богати на плака. Натрупвайки се между повърхността на зъба и венците, те започват активно да отделят токсични отпадъчни продукти, като по този начин предизвикват възпалителния процес.

Обикновено тези промени са характерни за втория триместър, но понякога се развиват до осмата седмица от бременността. Бъдещите майки трябва да следят устната хигиена много задълбочено, отколкото преди. Трябва да мият зъбите си два пъти на ден и да поддържат висока хигиена особено след „сутрешно гадене“ и повръщане.

Всички спестяват тези факти за първата бременност, а не трябва

Това е наистина важно, защото в противен случай възпалението на венците може да доведе до пародонтоза, което може да причини заболяване на венците.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес