Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сте над 65 години, избягвайте този вид сирене

16 юли 2024, 13:51 часа

Не може да се отрече, че независимо от това колко млади изглеждате или се чувствате, стареенето носи своите предизвикателства. А това може да означава начало на значителни промени по отношение на благосъстоянието, включително и на хранителния ви режим.

Още: Ефективно природно средство при камъни в бъбреците

По-специално при хората над 65 години рискът от хранителни отравяния е по-висок. Здравните експерти обясняват, че това е така, защото с напредването на възрастта нашите системи и органи не разпознават и не се борят с вредните микроби така добре, както преди. Това прави възрастните хора по-уязвими към хранителни заболявания, включително инфекции, причинени от Salmonella, E.Coli и Listeria.

Поради тази причина те трябва да вземат предпазни мерки за повишаване на безопасността на храните. Експертите твърдят, че има един вид сирене, който може сериозно да ви изложи на риск от хранителни заболявания, въпреки че е напълно безопасен за хора под 65 години. Прочетете тази статия, за да разберете за какъв вид сирене става въпрос!

Какви видове сирене трябва да избягват възрастните хора

Експертите предупреждават, че някои видове меки сирена, могат да причинят хранително отравяне при възрастните хора и други уязвими групи. Също така плесента, която се съдържа в тези видове, може да е опасна и трябва да се избягва от хора с отслабена имунна система, възрастни хора, бременни жени, бебета и малки деца.

Тези видове могат да представляват риск, тъй като имат по-малка киселинност от твърдите сирена и съдържат повече влага. Това означава, че те могат да бъдат идеална среда за развитието на вредни бактерии, като например листерия.

Listeria, Salmonella и Brucella са само някои от най-често срещаните бактериални замърсители, открити в меките сирена. Но ако решите да ги консумирате, препоръчително е да ги приготвите предварително. Друг съвет е да консумирате пастьоризирано сирене, тъй като този вид е термично обработен, за да се унищожат вредните патогени.

Още: Мощни природни лекове срещу стрес, умора и тревожност

Статията има  информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес