Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ядете тези 5 храни, болката ще отслабне

09 март 2022, 12:05 часа

Понякога определена болка се появява, засилва се или пък утихва, когато консумираме някакъв вид храна. За щастие, освен такива, които например предизвикват стомашни крампи и киселини, има и храни, които при консумиране спомагат за премахване и отслабване на болката. Нека видим кои са те и по какъв начин повлияват на организма ни:

Люти чушки

Лютите чушки са чудесно средство при болки в ставите. Хапвайте от тях, тъй като съдържат съединението капсаицин, което предизвиква лютия им вкус, но и има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те са богати и на витамини В6, С, А, калий, фибри, бета-каротин и др. Каротеноидите, отговорни за оранжевите и червените им пигменти, са известни и с противораковите си свойства. Лютите чушки са полезни и за здравето на сърцето и белите дробове и се смята, че спомагат и за балансирането на метаболизма. Ако те не пречат на стомаха ви, са идеални са консумиране при следните проблеми.

Куркума

Куркумата е подправка, силно почитана в източните страни, както и специално известна на всички ни с присъствието си в кърито. Тя е с оранжево-жълтеникав цвят и има много ползи за здравето ни. Намалява възпаленията, има антиоксидантни свойства и се използва активно и за направата на маски при кожни проблеми като акне например. Свойствата и се дължат на съединението куркумин. Участва и в направата на лечебен чай от куркума. 

Чесън

Така познатият в нашата култура чесън има наистина огромни ползи за нашето здраве в различни аспекти. Има редица противовъзпалителни свойства – облекчава болката, предпазва и спомага в елиминирането на микробни инфекции, полезен е за сърцето и при ракови заболявания. Чесънът се използва с многобройните си ползи в народната медицина от десетилетия, а за ефективни и доказани рецепти попитайте бабите си или по-възрастни роднини – те ще ви дадат чудесни съвети!

Череши

Черешите са богати на антоцианини – антиоксиданти, спомагащи за редуциране на болката. Изследванията сочат, че те са особено полезни при заболявания като остеоартрит. Вкусният плод е богат и на витамин С и полифеноли, които също са добри антиоксиданти. Други техни ползи за благоприятното влияние върху имунната система и метаболитните процеси.

Сьомга

Сьомгата ни е позната като един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Те се борят с възпаленията в тялото, укрепват ставите и премахват болката. Проучвания сочат, че хората, които редовно хапват риба и по-конректно сьомга, са по-малко склонни да развият заболявания от типа на артрит. За хората с вече съществуващи ставни заболявания също се препоръчва консумацията на сьомга – за облекчаване на възпалението, болката, зачервяването и подуването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес