Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 ефективни трика, с които ще премахнете сърбежа от ухапване на комар

02 септември 2021, 13:23 часа

Най-неприятната част от това да решите да поседите в градината или да почивате край морето или високо в планината, са ухапванията от най-различни насекоми и най-вече – комари. Зачервяванията,сърбежът и подуването са едни от най-честите прояви на ухапването. Искате да се предпазите от тази напаст? В тази статия ще ви представим няколко начина за потушаване на неприятните последици от ухапването. Хубаво е да сте запознати с различни трикове, за да реагирате адекватно при липсата на специален успокояващ медикамент и да използвате домашни продукти.

Мехлем

Има такива, които може да закупите без предписание от лекар. Те ще успокоят сърбежа и ще намалят подуването. Изберете такива, които са на билкова основа, а не пълни с химикали. Въпреки това, има и методи с домашни продукти, които ще ви помогнат да успокоите възпалението. Съветваме ви да изпробвате първо тях, преди да давате пари, а и са по-полезни и безвредни.

Каламинов лосион

Този лосион е богат на цинк, който е познат с успокояващото си действие върху кожата. Нанесете върху зачервения или подутия участък и подновявайте през няколко часа, ако е необходимо.

Лед

Ледът охлажда и по този начин възпира сърбежа и успокоява кожата. За да не си навредите, не поставяйте директно кубче лед върху кожата, а го увийте в тънка кърпа.

Сода за хляб

Смесете малко сода за хляб с вода до получаването на хомогенна смес. Приложете локално върху ухапаното място и содата ще намали бързо и ефикасно неприятното чувство на сърбеж и дискомфорта.

Мед

Медът е известен с противовъзпалителните и антибактериалните си свойства. Той има успокояващ ефект и благодарение на свойствата си ще предпази от разпространение на възпалението. Ако участакът е подут, медът ще спомогне за спадането и ще намали сърбежа.

Пакетчета чай

Разбира се, те трябва да за употребени преди това и след използването им трябва да се охладят. Сложете ги върху инфектираното място и ще получите добри резултати – сърбежът ще намали, кожата ще се поуспокои, а друг плюс е, че танинът има противовъзпалителни свойства и възпалението няма да се разпространи.

Овесени ядки

При нужда от успокояване на кожата, отидете в кухнята и пригответе каша от овесени ядки.  Приложете върху възпаленото място, като разтривате, но не прекалено агресивно, за да не нараните допълнително инфекцията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес