Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета как жените да поддържат тегло след 50 години

20 януари 2022, 09:25 часа

50 години е възрастта, в която при жените настъпват много промени, които се отразяват на техния организъм по различни начини. Те са свързани с промяна на нормалните нива на хормоните, забавяне на метаболизма, а организмът навлиза във фаза, известна като менопауза.  Това води до натрупване на килограми, промяна във външния вид, нервност, промяна на настроението и редица други проблеми. За да се справят с тях жените над 50 трябва да обърнат сериозно внимание и да внесат някои промени в начина си на живот и хранене. Какво се случва с тялото на жената когато надхвърли 50?

През този период настъпва промяна в менструацията,  проявяват се симптоми, които са характерни за менопаузата, като нервност, безсъние, главоболие и горещи вълни. Фигурата на жената също претърпява трансформация през този период. Забавянето на метаболизма води до покачване на теглото, а знаем колко жените държат да изглеждат добре.

Какво трябва да направите, ако сте на възраст 50+, за да поддържате теглото си в норма и да запазите фигурата си?

Съветваме ви да се консултирате с ендокринолог и гинеколог, за да може да се определи какво е вашето състояние и да се направят необходимите хормонални изследвания. За да се подпомогне синтеза на хормони, в този период обикновено се назначава така наречената хормонозаместителна терапия. С нейна помощ и с подходящ хранителен режим и малко физическа активност, дори в тази възраст можете да имате прекрасна фигура и да  предотвратите риска от появата на редица заболявания, като високо кръвно, диабет и други. Ето какво съветват специалистите.

1.Направете си график за храненията през деня и се постарайте да не пропускате което и да е от тях.

2.Намалете приема на мазнини. Това можете да направите, като ограничите приема на тлъсти меса и риби и високомаслени млечни продукти.

3.Постарайте се храната ви да е богата на протеини, защото те регулират хормоналното състояние. Богати на протеини са бобът, лещата и нахутът.

4.Намалете порциите, особено на обяд и на вечеря. Най-лесният начин да го направите е като сипете ястието в по-малка чиния.

5.Включете в диетата си повече плодове и зеленчуци. Те са богат източник на витамини.

6.Пийте повече вода! Тя разгражда мастните депа, които се натрупват под кожата, а спомага и за добрата хидратация на кожата ви.

7.И не на последно място е движението. Ходете пеша, използвайте стълбите, вместо асансьора, идете на разходка в парка или в планината и включете няколко упражнения в ежедневния си режим.

Спазвайки всички тези простички правила дори над 50 ще можете да се похвалите с прекрасна фигура и да имате добро самочувствие.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес