Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 полезни сокове, които да пием по-често

02 февруари 2022, 09:45 часа

Принципно погледнато, лекарите препоръчват да се избягва прекаленото пиене на сокове, защото съдържат много захар и почти никаква целулоза (фибри). Но от време на време си струва да си позволите по чаша: някои сокове са не само вкусни, но и много здравословни, като са подходящи за профилактика на рак, възрастови неразположения, стомашни заболявания и дори за подсилване на паметта! Ето някои от тях. Но внимавайте, все пак лекарите не препоръчват прекалената им консумация!

1. Портокалов сок. Яркият портокалов сок спомага за контрол над холестерола в кръвта и предотвратява възпаления, които може да бъдат свързани с консумацията на прекалено мазни храни. Проучване от 2017 г. показва, че доброволците в един експеримент, които пиели портокалов сок след хранене, имали по-ниски нива на възпалителните молекули цитокини в кръвта от онези, които пиели само вода.

2. Лимонада. Ние сме свикнали да наричаме „лимонада“ добре познатата ни жълта и газирана безалкохолна напитка. Но, всъщност, лимонадата представлява лимонов сок, разреден с вода – и това, очевидно, е по-точното й определение. Лимоновият сок е особено полезен за хора, предразположени към камъни в бъбреците. Според изследвания, регулярната консумация на лимонада е в състояние да намали вероятността от повторна поява на бъбречни камъни с 90%! Но в случай на стомашни проблеми от рода на гастрити и язви, внимавайте – лимоновият сок, естествено, е много кисел, а подслаждането му само притъпява вкуса, но високата киселинна наситеност си остава!

3. Гроздов сок. Искате ли да помогнете на мозъка си да работи по-бързо, да подобри паметта и когнитивните си функционалности – това е сокът! Възрастните хора, които пият чаша гроздов сок на ден 12 седмици, в края на този срок се справят по-добре с когнитивни тестове.

4. Сок от червени боровинки. Фитохимикалите в червените боровинки оказват благотворно въздействие върху храносмилателната система. Нещо повече, проучване от 2018 г. потвърждава, че сокът от червени боровинки потиска активността на бактериите, които допринасят за развитието на гастрит и стомашни язви.

5. Доматен сок. Антиоксидантът ликопен в доматите спомага за редуциране на риска от развитие на много форми на рак. Въобще, лекарите препоръчват соковете от различни зеленчуци – те притежават собствени уникални свойства, които укрепват вашето здраве.

6. Сок от сини сливи. Тези плодове имат висока концентрация на калий, целулоза (фибри) и полезни антиоксиданти. Сокът от сини сливи е богат на захарно-спиртен сорбитол - природно слабително средство, което е много полезно за хора с храносмилателни проблеми.

7. Сок от нар. Този сок е истински еликсир на младостта. Той е особено наситен с антиоксиданти, които улесняват защитата на клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. В сока от нар се съдържат даже повече такива полезни антиоксиданти, отколкото е наситеността им в зеления чай и червеното вино! Той е полезен и за хора, страдащи от неразположения в сърцето и кръвоносните съдове.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес