Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ефективни средства да се отървете от черните точки завинаги

01 август 2024, 09:44 часа

Черните точки са следствие от запушени пори. Между другото, поради запушване, те изглеждат по-широки и ние започваме да търсим методи за тяхното стесняване. Но всъщност е достатъчно само да ги почистите добре. как? Събрахме всички ефективни методи.

За да отпушите порите и да се отървете от черните точки, опитайте методите от нашия списък (поне няколко, но можете всичко).

Използвайте некомедогенни почистващи препарати

На първо място важно е да запомните, че кожата се нуждае от почистване. Освен това, два пъти на ден - сутрин и вечер. Почистването помага за премахване на остатъците от грим, замърсяванията и мъртвите частици от кожата. Дори само редовното почистване може значително да подобри състоянието на вашите пори.

За склонната към черни точки и акне кожа обаче е важно и с какво средство да я почистваме. Изберете продукти, които не съдържат съставки, които запушват порите ви.

20 ефективни начина за премахване на черни точки

Прочетете етикета. В него не трябва да се посочват следните вещества:

  • мастна киселина;
  • олеинова киселина;
  • петролатум;
  • масла;
  • силикони;
  • ланолинов алкохол;
  • неестествени багрила.

Освен това, сменете продуктите в зависимост от времето на годината. През лятото кожата често става по-мазна и по-податлива на замърсяване. Използвайте леки текстури - например гел, тъй като те съдържат повече вода, отколкото масла. През зимата можете да преминете към малко по-плътни.

Използвайте салицилова киселина за почистване

Най-доброто средство за черни точки, или по-точно за мръсотия в порите, е салициловата киселина. Това вещество прониква в себума и го разгражда. За да работи киселината по-ефективно, нанесете продукта върху кожата и не го отмивайте веднага, задръжте го върху кожата известно време.

Правете маски с въглен или глина

Две по-идеални и достъпни средства за почистване на порите са  глина и въглен. Те помагат за премахване на себума, замърсяванията и бактериите от порите.

Не се препоръчва да използвате такава маска повече от веднъж седмично, защото може да изсуши кожата.

Мит ли е премахването на черни точки с паста за зъби?

Използвайте почистващи ленти

Този продукт не трябва да е единственият ви арсенал за почистване на порите, но наистина помага. Залепващите ленти бързо премахват полепналата мръсотия и масло от порите. 

 Използвайте продукти с ретинол

Жените с големи пори обикновено са склонни към обриви и акне, тъй като тези пори са по-малко защитени. За да предотвратите появата им, търсете продукти с ретинол (форма на ретиноева киселина). На първо място, предотвратява възпалението. А в допълнение, ретинолът помага на кожата да произвежда колаген, като по този начин укрепва стените на порите и ги прави по-тесни.

Изберете правилните процедури от козметик

Трябва да изберете по-малко агресивни процедури, като микродермабразио, тъй като те ще помогнат за подобряване на външния вид на кожата чрез механично ексфолиране, без да нахлуват в по-дълбоките слоеве и следователно без възпаление. Доброто ексфолиране също ще помогне на компонентите на козметиката, която след това ще нанесете да проникнат по-добре в кожата и да се справят по-ефективно със задачата си.

След ексфолирането е много важно правилно да овлажните кожата си.

Опитайте микронидлинг

Микроиглите могат буквално да правят чудеса. Когато навлизат в кожата, те образуват малки канали, които помагат за отваряне на порите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес