Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 съвета, които ще ви помогнат да спазвате семейния бюджет

27 октомври 2018, 09:23 часа

Имате проблем със семейния бюджет и често харчите повече, отколкото можете да си позволите? Спокойно, не сте сами. Планирането на разходи само по себе си е трудно занимание, но още по-трудно е да се придържаме стриктно към него. Ето тези съвети обаче ще ви улеснят значително.

1. Избирайте една основна категория месечно.

Както се казва, „Рим не е бил построен за един ден”. Разпределяйте бюджета си „на едро” и не се опитвайте да обхванете всички пера. Примерно, този месец трябва да пазарувате перилни и почистващи препарати, а за другия оставете покупката на „онази” чанта, например.

2. Правете големи покупки само сутрин.

Психолозите твърдят, че след дълъг ден преценката ни е склонна да бъде не особено печеливша, защото бързате да се приберете, изморени сте и в главата ви се въртят куп неща. За сметка на това, сутрин мозъкът е отпочинал, а вие сте енергични и освежени. Дори да нямате възможност да пазарувате сутрин, правете списъците си тогава.

3. Не пазарувайте гладни.

Имате ли проблем с импулсивните покупки на хранителни стоки? Ако е така, вероятността да пазарувате, докато сте гладни, е огромна. Тогава всичко изглежда адски апетитно и можете да се увлечете. Ако перото за храна е най-голямо за вашето семейство, направете план какво ще готвите през седмицата и се придържайте само към тези продукти.

Останалите тактики, които ще ви улеснят в придържането към семейния бюджет, вижте ТУК.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес