Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 съвета как правилно да претопляте храната в микровълновата

16 юли 2024, 14:16 часа

Микровълновата фурна се превърна в незаменим инструмент в ежедневието. Но замисляли ли сте се дали я използвате правилно? Сега ще проверим това по шест критерия, така че вашите ястия да запазят вкуса и полезните си свойства дори след нагряване.

Как правилно да претопляме храната в микровълновата

1. Претопляйте храната на интервали

Храната в микровълновата често е по-малко вкусна. Това се случва, ако я загреете неправилно. Бързото и интензивно нагряване може да развали вкуса на ястието. За да избегнете това, претопляйте храната на интервали от 30 секунди до 1 минута, като разбърквате течностите и обръщате твърдите вещества. Това ще помогне за запазване на сосове и масла, които могат да се променят при висока температура.

Какви са опасностите при използване на микровълнова фурна?

2. Не оставяйте храната да изсъхне.

Микровълновите печки могат да изсушат храни, като макарони и сирене, които могат да станат жилави и да изгорят. За да избегнете това, добавете малко вода, олио, бульон или сос към ястието преди претопляне. Покрийте чинията с подходящ за микровълнова фурна капак, за да предотвратите пръски и да задържите влагата.

3. Разделете храната

Преди претопляне преценете състава на ястието. Например, ако е бургер, затоплете кифличката и месото отделно, за да не получите топла баничка и преварена кифличка. Започнете с най-плътните съставки, като месо, и постепенно добавете паста и зеленчуци. Пресните билки и суровините се добавят най-добре след повторно загряване.

4. Разпределете храната на равен слой

Високите чинии не са подходящи за микровълнова, защото краищата им се нагряват по-бързо от средата. Поставете храната на равен слой върху плоска чиния, така че микровълните да затоплят равномерно съда.

Защо не трябва да загрявате мляко в микровълнова фурна?

5. Не използвайте кутии за еднократна употреба

Искрите в микровълновата са знак, че използвате грешни прибори. Това включва фолио и някои пластмасови контейнери. USDA не препоръчва използването на хартиени торби, тъй като лепилото в тях може да отдели токсични изпарения при нагряване. Кутиите за храна за вкъщи могат да се изкривят или разтопят, отделяйки вредни химикали. Използвайте безопасни за микровълнова фурна керамични или стъклени съдове.

6. Не забравяйте да почистите микровълновата си печка

Микровълновата, както и фурната, се нуждае от редовно почистване. Използвайте специални почистващи препарати, които не оставят нищо след употреба. Прочетете ръководството с инструкции и отзивите от други потребители, за да изберете правилния продукт.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес