Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 растения, които ще ни помогнат да се преборим със стреса

25 март 2022, 19:00 часа

Растенията имат способността да пречистват въздуха, но и да се грижат за нашето настроение и да редуцират нивата на стреса в организма. Има някои растения, които действат много успокояващо и това ги прави подходящи за отглеждане в интериора на дома. Също така, те са чудесен начин да се погрижим за психическото си здраве на фона на всички проблеми, които имаме в ежедневието си. За да направите дома си място на релакс и спокойна среда, ето кои растения да включите:

Мента

Тя понижава нивата на стрес, но действа положително на настроението и подобрява бдителността. Ментолът, който се съдържа в растението, действа отпускащо на мускулите и се използва в много хранителни и козметични продукти. Ако сте имали стресиращ ден, можете да нарежете малко прясна мента в съд под течаща гореща вода. Ароматът ще се разнесе из дома ви, но ще ви накара да се отпуснете. Вземете хубава книга и се отпуснете с нея на дивана, като се насладите на ароматерапията.

Лавандула

Успокояващият аромат и красивият люляков цвят правят успешна борбата срещу умората и стреса. Често се използва при прекалено превъзбудени бебета. Също така, маслото от лавандула е полезно при състояния на тревожност и депресия.

Жасмин

Жасминът се използва, за да разтоварите от стреса и ежедневните проблеми. Това е едно от най-подходящите растения, които можете да поставите в спалнята си. Жасминът може да се използва под формата на чай или да си закупите масло, извлечено от растението.

Алое вера

То е любимо растение на много хора и има широко разположение. Можете да го срещнете като напитка или като съставка на козметични продукти. То обаче растение, което може да лекува. Премахва вредните токсини от въздуха и действа успокояващо при тревожни и депресивни състояния.

Хризантема

Цветето има прекрасни и различни цветове, но може да помогне за преодоляването на стреса и безпокойството. Приемано под формата на чай, растението ще успокои нервната система, но също така и ще забърза метаболизма.

Гербер

Със своите ярки и цветни венчелистчета герберът дори е изненадващо, че попада в този списък. Той действа успокояващо на тялото, но също така изпълва стаята с приятен аромат и цвят. В състояние е да преработи бензола във въздуха – това е химикал, който може да бъде открит в различни мастила и е замърсител на въздуха.

Както виждате, цветята не са само красиви, но и много полезни за здравето ни. Поради тази причина е добре да присъстват в дома ни, като по този начин ни направят по-спокойни, уравновесени и щастливи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес