Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неща в дома, които имат срок на годност

04 ноември 2021, 16:30 часа

Всеки се е научил да следи отблизо срока на годност на храната, но много от нас забравят, че предметите за бита също имат определен срок на живот. За да не навредите на здравето си, трябва редовно да подменяте някои неща.

1. Възглавници и одеяла

Като правило възглавниците вършат чудесна работа от две до три години, след което започват значително да се деформират и вече не могат да поддържат главата и шията по време на сън. Освен това, в тях се размножават бактерии и прахови акари, така че аксесоарът трябва да се сменя по-честичко.

2. Одеала

Одеялата могат да се използват значително по-дълго от възглавниците – средно 7-10 години. Всичко зависи от грижите, които полагате за тях  и от това как се съхраняват.

3. Матрак

Матракът е добър, когато се използва не повече от 8-10 години. По време на употреба трябва периодично да се почиства и това може да се направи със съвсем обикновена сода. Експертите съветват да нанесете содата върху влажна повърхност, да я оставите да изсъхне и след това да почистите с прахосмукачка. Можете да удължите живота на матрака, като го обръщате няколко пъти в годината, споделят запознати.

4. Почистващи гъби

Обикновените гъби за миене на съдове събират огромни количества бактерии, така че експертите препоръчват да ги сменяте на всеки 7-14 дни. За да ви се налага да правите това по-рядко, можете да използвате пластмасови и силиконови принадлежности за почистване. Те са по-лесни за дезинфекция и имат живот около осем месеца.

5. Дъски за рязане

Те също така съдържат много бактерии. Това важи особено за дъските за рязане на месо, така че е по-добре да ги сменяте веднъж на всеки три години. Освен това, експертите препоръчват да не се използват тези дъски за рязане за други храни, ако вече са били използвани за рязане на месо.

6. Подправки

Обикновено подправките трябва да се използват в рамките на две до три години. След този период ароматът им става по-слабо изразен и някои полезни свойства се губят. Качеството на подправките обаче зависи и от начина на съхранение: не се препоръчва подправките да се съхраняват на влажни места и в открити големи контейнери.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес