Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 важни витамина, от които се нуждаят очите

23 септември 2024, 12:00 часа

Очите са деликатни органи, които се нуждаят от специфични витамини, за да поддържат оптимално здраве и функция. Осигуряването на правилен прием на тези витамини може да помогне за защита на зрението и предотвратяване на свързаните с очите нарушения с напредването на възрастта. Ето кои са основните витамини, от които се нуждаят очите, и какви са ползите от тях:

1. Витамин А

Витамин А е може би най-известният хранителен елемент за здравето на очите. Той играе решаваща роля за поддържането на добро зрение, особено при слаба светлина. Витамин А е съставна част на родопсина - протеин в очите, който помага на ретината да абсорбира светлината. Недостигът на този витамин може да доведе до нощна слепота и може да допринесе за по-сериозни състояния като ксерофталмия, която може да увреди роговицата и дори да доведе до слепота.

Още: 11 навика от ежедневието, които съсипват очите ви

Храните, богати на витамин А, включват моркови, сладки картофи, зелени листни зеленчуци и черен дроб.

2. Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да се предпазят очите от увреждане, причинено от свободните радикали - нестабилни молекули, които могат да увредят клетките, включително тези в очите. Този витамин е от съществено значение и за производството на колаген - протеин, който осигурява структурата на очите, особено на роговицата и склерата. Редовният прием на витамин С е свързан с намален риск от катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация (СМД).

Добри източници на витамин С са цитрусовите плодове, чушките, ягодите и броколите.

Още: Как да намалим умората в очите?

3. Витамин Е

Витамин Е, друг антиоксидант, помага в борбата с оксидативния стрес, който може да доведе до увреждане на клетките в очите. Това е особено важно за предпазване от катаракта и AMD - две често срещани свързани с възрастта очни заболявания. Като неутрализира свободните радикали, витамин Е помага да се поддържат клетките на очите здрави и да функционират правилно.

Храни като бадеми, слънчогледови семки и спанак са отлични източници на витамин Е.

4. Витамин В комплекс (В6, В9 и В12)

Още: Това са частите от тялото, които стареят първи

Витамините от група В, особено В6, В9 (фолат) и В12, са от съществено значение за намаляване на нивата на хомоцистеин - аминокиселина, свързана с възпаления и повишен риск от развитие на AMD. Тези витамини работят заедно, за да поддържат здравето на нервите, което е от решаващо значение за правилното функциониране на зрителния нерв.

Можете да си набавите тези витамини от храни като яйца, млечни продукти, месо и бобови растения.

5. Лутеин и зеаксантин

Въпреки че технически не са витамини, тези каротеноиди са жизненоважни за здравето на очите. Те спомагат за филтрирането на вредната високоенергийна синя светлина и се намират във високи концентрации в макулата - частта от ретината, която отговаря за острото централно зрение. Проучванията показват, че лутеинът и зеаксантинът могат да намалят риска от хронични очни заболявания, включително AMD и катаракта.

Те се съдържат в зелените листни зеленчуци като зеле, спанак и зелеви листа, както и в яйцата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес