Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 съвета за здравословна закуска

01 май 2021, 07:59 часа

Здравословната закуска е още една причина да започнете деня си с усмивка. Тя не само повишава физическата активност, но и подобрява общото здравословно състояние. Особено при хора с наднормено тегло.

Но защо е толкова важна, след като много хора я пропускат? Според различни изследвания, хората, които закусват, са по-здрави, слаби и активни от тези, които пропускат първото хранене за деня. Здравословната закуска ни зарежда с енергия, кара ни да се движим повече и елиминира чувството на глад за дълго време. Тя задейства обмяната на веществата и изгарянето на мазнините. Хората, които пропускат закуската си, по-бързо се изморяват и са склонни да си наваксват с храна следобед. Първото хранене за деня е много важно и за учениците, защото им помага да се концентрират.

Това не означава, че всяка закуска е здравословна. Хубаво е да е разнообразна и пълноценна. Вижте 5 съвета, които ще ви помогнат да закусвате здравословно:

Яжте сложни въглехидрати

Не е хубаво да се лишавате от въглехидрати сутрин. Тялото има нужда от тях, за да се събуди и отново да се зареди с енергия. Препоръчва се на закуска да приемате предимно сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни и ядки. Въпреки че са наречени сложни, всъщност те ни опростяват живота, тъй като засищат, снабдяват ни бързо с енергия и съдържат много полезни вещества. Те се усвояват по-бавно от простите въглехидрати, но за сметка на това ви позволяват да поддържате нормално ниво на кръвната захар и добър тонус.

Не забравяйте белтъчините

Друга важна част от здравословната закуска са белтъчините и витамините. В комбинация с въглехидратите протеините не позволяват да ни се доспи след храненето. Същевременно ни помагат да се чувстваме сити за дълго време. Този вид пълноценна закуска също така намалява желанието ни да преяждаме с вредни храни. Идеалната закуска в този случай може да бъде филия пълнозърнест хляб, малко кисело мляко за по-добро храносмилане и пресни плодове или зеленчуци. Така си осигуряваме полезни витамини за здрава имунна система.

Хапвайте и топли храни

Според традиционната китайска медицина прясно приготвената топла закуска е изключително полезна. Храната с телесна температура пести енергия на тялото и то може директно да се насочи към оползотворяването на ценните хранителни вещества.

Хидратирайте се

За да освежите отново тялото си след дългия сън, е хубаво веднага да изпиете една чаша вода. Най-добре е със закуската да приемете още течности – например една чаша билков чай, подсладена с мед.

Не бързайте

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя зарежда тялото ни с енергия. Но закуската не трябва да е просто запасяване с храна. Хубаво е да отделите време за нея и да се насладите на старта на деня. Да си пуснете приятна музика и да прочетете новините. Така денят ви ще започне спокойно и позитивно. Освен това, който дъвче храната си бавно, се грижи за доброто храносмилане, а чувството за ситост идва навреме.

Адриана Пейчева
Адриана Пейчева Отговорен редактор
Новините днес