Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 растения, които ще направят дома ви по-здравословен

03 август 2024, 17:05 часа

Цветята пречистват въздуха и възпрепятстват развитието на опасни бактерии. Стайните растения не само украсяват интериора, но и могат значително да подобрят качеството на въздуха в дома ви. Някои от тях имат уникални свойства, които им позволяват да задържат вредните примеси и дори да се борят с микробите. Флористът Елена Каплина ни разказа повече за такива представители на света на цветята.

Един от тях е китайският хибискус. Този представител на флората отделя фитонциди, които пречистват, освежават и овлажняват въздуха. Всичко това създава благоприятен микроклимат в помещението. Освен това растението цъфти красиво, което повдига настроението и създава уютна атмосфера в стаята.

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Хибискусът е популярно растение, което се използва както за декоративни, така и за здравословни цели. Чаят от хибискус е известен със своите антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпаленията в организма. Освен това, хибискусът подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, като помага за понижаване на кръвното налягане и холестерола.

Фикус еластика е цвете, което спомага за пречистването на въздуха в стаята. То отлично филтрира въздуха в апартамента. Растението абсорбира формалдехида и други вредни вещества и освобождава кислород. Освен това, фикус еластика е издръжливо растение, което изисква минимална грижа, което го прави подходящо за заети хора или за тези без опит в отглеждането на растения.

Лавровото листо ще ви помогне да създадете бариера срещу патогенните микроорганизми в дома. То има антибактериални и антимикробни свойства. Дървото е доста непретенциозно в грижите.

Лавровото листо се използва широко в кулинарията заради своя уникален аромат и вкус. Освен кулинарната си стойност, лавровото листо има и множество здравословни ползи. То съдържа важни витамини и минерали, които подпомагат храносмилането и подобряват метаболизма. Лавровото листо също има антибактериални и антисептични свойства, което го прави полезно при лечение на инфекции и възпаления. Отвара от лаврово листо често се използва при лечение на респираторни проблеми, като кашлица и бронхит.

Това са най-полезните стайни растения, всеки лекар ги има в дома си

Папратта Nephrolepis е едно от най-добрите растения за повишаване на нивото на влажност в стаята и пречистване на въздуха от токсини. Тя абсорбира летливите органични съединения, включително токсините, които се отделят от мебелите или балатума. Цветето също така е способно да абсорбира прах и други микрочастици.

Експертът съветва да се обърне внимание и на алое вера. Растението абсорбира формалдехида и бензена и овлажнява въздуха. Това свойство е особено полезно през зимата, когато апартаментът става сух заради отоплението. Освен това алоето може да се използва за лечение на леки изгаряния и порязвания.

По-рано ви разказахме за представителите на флората, които най-добре филтрират въздуха в апартамента и го насищат с кислород. Също така в нашия материал можете да прочетете за растенията, които е опасно да се поставят в спалнята. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес