Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

17 май 2024, 15:05 часа

Абсолютно, ето едно кратко проучване за това как ръцете ни могат да разкрият доста неща за цялостното ни здраве и благополучие:

Здравето на ноктите: Едно от първите неща, които експертите често разглеждат, е състоянието на ноктите на човека. Крехките, обезцветени или набраздени нокти могат да показват различни здравословни проблеми. Например чупливите нокти могат да показват липса на важни витамини като биотин или минерали като желязо.

Оцветяването, особено в жълтеникав цвят, може да е признак за гъбична инфекция. В някои случаи вдлъбнатините или малките вдлъбнатини по ноктите могат да показват псориазис или друго автоимунно заболяване. Следенето на състоянието на ноктите ви може да ви даде представа за хранителния ви статус и потенциални основни здравословни състояния.

Текстура и цвят на кожата: Текстурата и цветът на кожата на ръцете ви също могат да предоставят ценна информация за здравето. Например изключително сухата или напукана кожа може да показва недостиг на есенциални мастни киселини или хидратация. Постоянната сухота може да бъде свързана и със състояния като екзема или нарушения на щитовидната жлеза.

Колко често трябва да миете ръцете си?

Промените в цвета на кожата, като например бледостта, могат да показват лошо кръвообращение или анемия. Обратно, зачервяването или възпалението могат да подсказват за алергии или кожни заболявания като дерматит. Следенето на структурата и цвета на кожата на ръцете ви може да ви помогне да откриете потенциални здравословни проблеми на ранен етап.

Здраве на ставите: Гъвкавостта и функционалността на ставите на ръцете ви може да разкрие много за здравето на опорно-двигателния апарат. Твърдостта, подуването или болката в ставите може да са ранни признаци на артрит или възпаление. Ревматоидният артрит например често започва със симптоми в ръцете и китките. Освен това състояния като подаграта могат да причинят внезапна и силна болка в ставите, особено в пръстите. Редовното оценяване на подвижността и комфорта на ставите на ръцете може да помогне за идентифицирането и управлението на състояния, които засягат костите и ставите.

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Сила на захвата на ръцете: Силата на захвата на ръцете е не само мярка за физическа годност, но може да показва и скрити здравословни проблеми. Забележимото намаляване на силата на захвата с течение на времето може да е признак на мускулна слабост, увреждане на нервите или състояния като синдром на карпалния тунел.

Слабостта или изтръпването на ръцете могат да бъдат свързани и с диабет, недостиг на витамини или неврологични разстройства. Наблюдението на силата на захвата на ръцете може да даде представа за цялостното състояние на мускулите и нервите ви.

Здраве на нокътното легло и кутикулата: Прегледът на нокътното легло и кожичките може да даде допълнителни сведения за вашето здраве. Промените в цвета на нокътното легло, като например синкав оттенък, могат да показват лошо кръвообращение или дихателни проблеми. Подуването или зачервяването около кожичките може да подсказва за инфекция или възпаление. Хроничното гризане или скубане на кожичките също може да бъде признак на тревожност или обсесивно-компулсивни наклонности. Обръщането на внимание на състоянието на нокътните легла и кожичките може да ви помогне да идентифицирате и да се справите с потенциални здравословни проблеми на ранен етап.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес