Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да се спасим от черните точки

26 февруари 2022, 12:25 часа

Черни точки, комедони или по-научно, откритото акне е много досаден проблем, който желаят да премахнат не само тийнейджърите, но и много възрастни. Каква е причината за тяхната поява? Какво можем да направим, ако имаме черни точки по нашето лице? Възможно ли отърваването им от тях завинаги? Нека видим пет начина за спасяване от черните точки.

Какви са причините за появата им?

Първо, е добре да знаем какво всъщност представляват тези черни точки. Те представляват себумни натрупвания, мъртви клетки и мръсотия, които влизат в кожата ни от външната околна среда. Те се появяват обикновено склонна към омазняване кожа, разширени пори и удебеляване на роговия слой.

Има няколко основни причини за появяването на черни точки:

·        Сурова среда, съчетана с лоша грижа за кожата - неадекватно почистване на кожата след излагане на градски въздух, неправилно избрана рутина за ексфолиране, отказ от използване на ексфолианти. Това може да доведе до често запушване на порите и появата на тези черни точки.

·        Грешен избор на козметични продукти – със сигурност има козметични продукти, които имат т. нар. комедогенен ефект – способността да запушват порите и да предизвикват появата на черни точки. Ако знаете, че кожата ви е склонна към акне, потърсете продукти с етикет „некомедогенен“.

·        Дисбаланс на хормони в тялото – Освен това те са свързани не само с пубертета, но и с други хормонални промени: бременност, промени в цикъла или началото на менопаузата. Обикновено рязкото появяване на черни точки е свързано с активно производство на тестостерон и често повишава чувствителността към андрогени - така че може да се появи на всяка възраст.

·        Неправилно хранене - Един от доста противоречивите фактори, който обаче много диетолози и козметолози отбелязват в практиката си. Предимно обривите по кожата се свързват  с активното използване на бързи въглехидрати: сладкиши, брашно и нишестени храни.

Как да се отървем по възможно най-ефективен начин от черните точки?

Разбира се, дори и да желаете пълното премахване на  черните точки и почистване на лицето ви по най-ефективен начин, отворения тип комедони не бива никога да бъдат изстисквани, да се търкат грубо и да се прибягва до други агресивни механични въздействия. Това може да нарани вече раздразнената ни кожа, но и да провокира поява на инфекции и разпространение на силна кожна пигментация.

Нежно измиване

Хората с кожа, склонна към омазняване, често внимателно премахват всичките остатъци от мастни секрети. Но най-често това  само провокира повишеното произвеждане на себум, превръщайки този проблем в порочен кръг. Може да използвате мек почистващ препарат (гелове, мицеларна вода) с неутрално pH за измиване, поддържащ  хидро-липиден баланс и защитния слой на кожата. Добре е да избягвате сапуни, тоници и лосиони, които са груби или прекалено изсушаващи.

Ексфолирайте

Задължителна стъпка, която помага и при черни точки. За нежното премахване на мъртви клетки и почистването на кожната повърхност, използвайте химичен скраб на базата на фин механичен скраб с малки абразивни зърна. След всяка подобна процедура не бива да забравяте използването на продукти със SPF защита.

Дълбоко почистване

Не забравяйте да използвате маската за мазна и проблемна кожа 1-2 пъти седмично за дълбоко почистване на големите пори. Това „почистване“ всъщност премахва черните точки, абсорбирайки излишния вид себумна секреция, предотвратява евентуални възпаления и спомага за постигането на приятен матов тен.Задължителна стъпка, която помага и при черни точки.

Овлажнявайте

По някаква причина все още се смята, че мазната кожа няма нужда от овлажняване. Моля, не правете тази грешка – не бъркайте излишния мазен блясък с приятните нива на влажност на кожата. Не забравяйте, че дехидратираната кожа започва да произвежда повече себум, което може да предизвика образуването на нови пъпки.

Гликолова киселина

Активно прониква във всички слоеве на кожата, разтваря и ексфолира мъртвите частици на кожата, предотвратява запушването на порите и предотвратява появата на нови комедони. Позволява ви да се отървете дори от дълбоки черни точки и възстановява приятен матов тен на кожата. Може да я потърсите във всяка аптека.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес