Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 коварни нехранителни източника на наднормено тегло

29 юни 2021, 18:40 часа

Повечето хора са сигурни, че повишеното телесно тегло се появява само поради висококалоричното хранене и заседналия начин на живот. Но всъщност има много фактори, които провокират затлъстяването в организма.

В съвременното общество двама от трима души са с наднормено тегло или затлъстяване. Децата страдат най-много, всеки пети е с наднормено тегло и 17% са диагностицирани със затлъстяване от една или друга степен.  

1. Агресивна реклама на нездравословна храна

В опит да спечелят по някакъв начин, хранителните компании манипулират хората и буквално унищожават живота и здравето им, като рекламират боклуци. Приблизително 98% от всички реклами са храни с високо съдържание на захар, натрий или преработени мазнини.

2. Синтетични подсладители

В съзнанието на съвременните потребители се въвежда идеята, че изкуствените подсладители са много по-безопасни от естествените и имат малко или никакви калории. Целият бизнес по продажба на храни със синтетични подсладители се основава на факта, че те могат да ви помогнат да не наддавате и дори да отслабнете.

Но голямо разнообразие от проучвания показват, че подсладените с тяхна помощ храни и напитки съдържат вещества, които стимулират апетита и увеличават желанието за мазни и въглехидратни храни. Те провокират отлагане на мазнини и увеличаване на теглото.

3. Използване на антибиотици

Медицинските специалисти са намерили убедителни доказателства, че прекомерната употреба на антибиотици засяга микробиома в организма - събирането на всички микроби, които го обитават, а това от своя страна влияе на колебанията в теглото. Разбира се, антибиотиците са основни лекарства, които могат да спасят живота на човек, ако има сериозна инфекция. Но в повечето случаи на настинки не са необходими антибиотици.

4. Стимуланти на растежа

За да накарат животните да растат по-бързо и да станат по-дебели, се използват стимуланти, които също увреждат тялото. Сред тях е рактопамин, бета-агонистично вещество, което стимулира растежа чрез синтеза на протеини, което помага за бързото натрупване на мускули. В медицината бета-агонистите са един от компонентите на лекарствата за астма и едно от честите оплаквания на пациентите, които ги приемат, е значително увеличаване на теглото.

5. Пестициди и други химикали

Много вещества, използвани в битовите химикали, разрушават ендокринната система на тялото, а някои от тези вещества се използват в пластмасовите изделия. По своята структура тези вещества са подобни на естествените полови хормони и нарушават нормалните функции на репродуктивната система. И освен това те водят до затлъстяване.

Някои препоръки

Повечето хора в крайна сметка се отказват, когато се опитват да намерят безопасни продукти, тъй като списъкът с вредни съставки изглежда безкраен. Ето защо е по-добре да запомните най-простите препоръки, които не само ще подобрят храненето, но и ще помогнат да се избегнат вредните ефекти на много химикали:

А) Купете естествени храни и ги пригответе сами. По този начин значително ще намалите консумацията на захар и подсладители, ще намалите въздействието на ГМО храни, преработени мазнини и пестициди.

Б) Купете органично месо, масло и млечни продукти, за да намалите ефекта от изкуствените стимулатори на растежа.

В ) Елиминирайте пластмасовите кутии от ежедневна употреба. За съхранение на продукти използвайте само буркани и съдове от стъкло, дърво и други естествени материали.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес