Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 дизайнерски съвета за практично обзавеждане на малката баня

21 ноември 2021, 09:30 часа

Всеки собственик на жилище си мечтае да има супер луксозна баня, в която да може да релаксира след натоварен и стресиращ работен ден. За съжаление рядко тази мечта успява да стане реалност. Понякога причината е, че в старанието си да изпълнят всичките си желания, собствениците претрупват санитарното помещение толкова, че то става крайно непрактично и неудобно.

В много апартаменти, особено в нови сгради, баните са доста малки. Не е лесно да се обзаведе такова пространство, защото трябва да намерите място за самата баня и за рафтове за козметика, често и за пералня. Дизайнерите споделят с нас пет правила, които ще помогнат за решаването на проблема с тясното пространство и визуално ще се увеличи помещението.

1.       Ваната може лесно да бъде заменена с душ

Голямата вана в съвременния свят най-често е важна само ако в дома има малки деца. Ако помещението е твърде малко, тогава по-доброто решение е комплект душ кабина, която заема много по-малко място, твърдят дизайнерите.

2.       Компактни уреди и мебели

В малката баня се препоръчва да изберете мивка не по-широка от 35 см и не по-дълга от 44 см. Обикновено такива мивки са монтирани или висящи. Ако банята е комбинирана, тогава е по-добре да изберете монтирана на стената тоалетна. За козметика може да се адаптира ъглов шкаф или рафтове. Между другото, мивките се предлагат и в модели, удобни за поставяне в ъгъла - това спестява много място.

3.       Многостепенно осветление

Добре подбраното осветление може да отклони вниманието от тесните пространства. Една лампа на тавана обикновено не е достатъчна. Осветено огледало или интересна висулка са подходящи. Ако желаете, можете да акцентирате и върху душ кабината.

4.       Вертикално съхранение

В малко помещение е особено важно да се използват свободните пространствата. Дългите шкафове и рафтове, тясната пералня ще ви помогнат да спестите място. Можете ефективно да използвате пространството над тоалетната и мивката.

5.       Огледални повърхности

Огледалата ще ви помогнат да добавите повече светлина в стаята. Една от опциите за интериорен дизайн е да направите огледална врата.

Ако се затруднявате с плана на банята преди да започнете с основния ремонт, потърсете помощ от интериорен дизайн. Така няма да допуснете грешки, които ще ви принудят скоро отново да ремонтирате банята си, а това е доста скъпо удоволствие.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес