Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 чести оправдания за ХАРЧЕНЕ на пари, които могат да ни докарат дългове

21 ноември 2021, 12:30 часа

Материалното състояние е голям проблем на редица семейства и хора, но дали виновниците за лошото такова не сме самите ние? Има някои на пръв поглед незначителни навици, които извършваме ежедневно, но ни повлияват зле на джоба.

В стремежа си към потушаване на всички желания и удоволствия харчим на поразия, без да мислим за бъдещето. Има и други вярвания и оправдания, които изказваме пред себе си, когато харчим неразумно. Ето 5 от тях:

„Имам право да се грижа за себе си и понякога да се глезя.“

Да, това наистина трябва да е така, но не и когато използвате този довод, за да се оправдаете за направена напълно ненужна и безмислена покупка. Не харчете пари на вятъра само за да се успокоите или да се наградите за добре свършена работа. Позволявайте си глезотийки при налична възможност да го направите и все пак, действайте разумно.

„Човек един път се жени, защо да не изтеглим кредит и да осъществим мечтаната сватба?“

Сватбата е наистина специален момент, но всяко семейство трябва да се разполага според чергата си. Не може да се надяваме, че с подаръците на гостите ще погасим по-голямата сума от вложените средства. Кредитът не е добро начало за едно семейство и може да доведе до редица разправии особено ако сте вложили всички пари в празненството.

„Един път се живее и ще харча парите си, както поискам.“

Животът е един, но е добре да го запълним с приятни моменти, забавления, пътувания и трупане на знания и умения. Ако харчите всичките си пари само за да изглеждате луксозно и посещавате места, които не са ви по джоба, по-скоро губите, отколкото печелите нещо. Инвестирайте в знания и пътешествия, ще осъзнаете колко по-богати сте така всъщност.

„Поводът е наистина важен и специален, ще му отпусна края.“

Наистина в някои ситуации е дори наложителен по-големият харч, но този довод не бива да ви служи за оправдание, ако искате например да направите огромно парти за рождения си ден или пък сте на подобно развлекателно събитие, на което хвърляте парите си на вятъра. Мислете разумно, инвестирайте в дома си, в себе си, в пътешествия, за които после няма да съжалявате и ще се върнете по-обогатени от преди.

„Миналият месец почти не съм харчила, затова сега ще си позволя този лукс.“

Ако предните месеци сте спестявали конкретно за тази цел – защото ви очаква пътуване, идват коледни празници, имате повече разходи – да, тогава си позволете подобни харчове, но не и за необмислени и ненужни покупки.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес