Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 прекрасни ФРЕНСКИ десерта, които непременно да опитате

27 декември 2022, 17:33 часа

Париж е известен със своята кулинарна сцена и ако имате апетит за сладко, ви очаква приятна изненада. Франция е известна с разнообразието от невероятно вкусни десерти, които ще ви изкушат да планирате пътуване до там възможно най-скоро. Французите имат склонност към сладкото и са създали някои от най-невероятните сладкиши, торти и шоколадови изделия в света. 

4 най-добри традиционни десерта на Париж, от които непременно да опитате

1. Еклери

Еклерът е деликатес, който наистина трябва да опитате, ако посещавате Париж. Много хора предпочитат традиционните еклери, пълни с ванилов крем или прясна сметана и покрити с шоколадова глазура, но можете да намерите и креативни алтернативи с уникални вкусове и гарнитури. Всеки човек може да задоволи вкуса си с еклер, независимо дали предпочита бадеми, солен карамел, лешници или ягоди.

Френски трик: Забийте това в глава лук и я сложете в тенджерата, ястието ще стане по-вкусно от всякога

2. Профитерол

Безспорно профитеролите са сред най-емблематичните десерти, които се сервират в парижките бистра. Френската дума за кремообразен сладкиш е основно profiteroles. Идеалният десерт с големина на хапка се приготвя от пухкаво, люспесто тесто choux с бита сметана или ванилов сладолед с различни вкусове. Този изключително популярен десерт има френски корени.

3. Миле-фьои 

Традиционният френски сладкиш е лек, хрупкав, пухкав и разточителен по всички правилни начини. Миле-фьои има прекрасен вкус, но и фантастична текстура. За украса на горната част често се използва ослепителна кралска глазура и сложни шарки от шоколад или цветна глазура. Въпреки че това е един от най-трудните за ядене сладкиши, всяка люспеста хапка си заслужава. Трябва да опитате този десерт поне веднъж, когато сте в Париж.

Защо символ на Франция е петелът?

4. Париж Брест

Париж-Брест безспорно е коронованата принцеса на френските десерти. Представлява деликатен пръстеновиден сладкиш Choux с пълнеж от пралинов крем Mousseline. Върху пралиновия крем, който прилича повече на паста, отколкото на разбита сметана, деликатно се изсипва разкошен дебел слой. Този парижки десерт е удоволствие за гледане и за ядене. Той е сред най-прекрасните сладкиши, благодарение на добавената пралинова глазура и печените лешници във вътрешността.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес