Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 храни, които НИКОГА да не купувате пресни

23 май 2021, 09:28 часа

Обикновено ни заливат с информация, че свежите храни са най-полезни. Но едва ли предполагате, че за някои от тях важи точно обратното.

1. Зелен грах

Обикновено грахът се бланшира леко преди замразяване, така че само малко количество от съдържащия се в него витамин С се губи. Но се запазва голяма част от фолиевата киселина - тя е дори в по-високо количество, отколкото в пресния грах.

2. Спанак

Замразеният спанак е по-евтин от пресния и се предлага целогодишно. Той съдържа много хранителни вещества: фолиева киселина, витамин А, витамин С. При замразяване всички тези хранителни вещества се запазват по-дълго, отколкото ако спанакът е бил съхраняван единствено в хладилника. Но преди готвене не чакайте да се размрази напълно, за да се избегнете загубата на хранителни вещества.

3. Сьомга

В консервираната сьомга се съдържа по-голямо количество витамин Д. Освен това с консумацията на този продукт си набавяте огромна доза калций. Съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибните консерви не е по-малко, отколкото в пресните.

4. Домати

Салатата от пресни домати е преди всичко вкусна. Но колкото и странно да звучи в консервираните домати се съдържат повече витамини. Да, процесът на консервиране намалява наполовина съдържанието на витамин С в зеленчуците с червена цвят, но дори и след топлинна обработка в тях се съдържа голямо количество от него.

Под въздействието на топлината се разрушават клетъчните мембрани на доматите, което утроява количеството на ликопен в тях - мощен антиоксидант, който укрепва сърцето и предпазва тялото от рак.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес