Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 зелени растения, които махат отоците и възстановяват дефицитите

07 август 2024, 14:02 часа

Зелените зеленчуци са нещо повече от украса за вашата чиния - те са мощен източник на здраве и дълголетие. Елвина Док, диетолог, посочи 3 вида сезонни зелени зеленчуци, които ще ви накарат да забравите за отоците и дефицитите.

Магданозът е източник на красота

Магданозът е наричан женското зелено заради ценните минерали в състава му: фосфор, калий, магнезий, селен, желязо и цинк. Именно тези полезни елементи помагат за поддържане на красотата и дори могат да намалят желанието за сладко през втората половина на менструалния цикъл. А също така това познато зелено растение има 4 пъти повече витамин С от лимона, което ще бъде още една причина да го добавяте по-често към ястията си.

Между другото, салатите с магданоз ще подобрят обмяната на веществата и ще регулират менструалния цикъл. За по-голям ефект е по-добре да обличате магданоза с нерафинирани масла, т.е. в комбинация с полезни мастни киселини. Факт е, че именно от мазнините се синтезират женските полови хормони - естрогените.

9 супер билки и подправки с мощни ползи за здравето

Босилек срещу отоци

Босилекът е сред топ продуктите по съдържание на витамин К, витамин Р и каротин. Витамин К участва в метаболизма на калция, който е много важен за поддържане на красотата и здравето. Витамин Р е мощен антиоксидант и подпомага здравето на сърдечно-съдовата система. Не можете да минете без каротин за поддържане на красотата на кожата и здравето на очите.

Между другото, босилекът има лек диуретичен ефект и ще ви помогне да се справите с отоците, ако те са особено изразени. Така че ако решите да добавите босилек към диетата си - уверете се, че поддържате водния си баланс, това е особено важно през лятото.

Спанак за здравето на сърцето

Редовната консумация на спанак подобрява здравето на съдовете, стабилизира кръвното налягане и намалява съдържанието на атерогенни липиди в кръвта. В резултат на това се подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.

Ако има проблеми с лигавицата на стомашно-чревния тракт, тогава пресният спанак трябва да се замени с термично обработен спанак, въпреки че количеството на витамин С и В9 ще бъде по-малко, Въпреки това вареният спанак съдържа малко повече витамини А, В6, К и рибофлавин. Съхранявайте ястията, съдържащи термично обработен спанак, в хладилник за не повече от два дни.

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Как да добавим зеленина към диетата?

Препоръчително е възрастен човек да консумира от 50 до 100 грама зелени зеленчуци на ден. В началото, дори и да добавите само шепа зеленина към една салата (~30 г) - това ще бъде чудесен резултат.

- Включете малки порции зеленина в любимите си ястия. Например, добавете малко спанак към сутрешния си омлет.

- Гарнирайте ястията си със свежи зелени подправки, за да изглеждат апетитни и привлекателни.

- Съхранявайте зелени зеленчуци под ръка, за да ги добавяте лесно към ястията си. Съхранявайте предварително измити спанак, магданоз и босилек на видно място в хладилника.

- Експериментирайте с рецепти: нека зелените зеленчуци бъдат повод да разнообразите храненето си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес