Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 начина да бъдем по-енергични всеки ден

18 ноември 2021, 16:15 часа

Когато почуствате уморя или пък ви е обзело чуваство за недоспиване, какво правите? По всяка вероятност първо се сещате за чаша кафе. Но не бива всеки ден да претоварвате организма си с него, той също се нуждае от почивка. Ако не му я дадете, рискувате много сериозно да навредите на здравето си.

Розбира се, в пиенето на кафе понякога, особено ако го обичате, няма нищо лошо, но има и други начини, благодарение на които можем да сме по-енергични всеки ден. Ето и кои са най-ефективните 3 от тях:

1. Сприрайте за по малко и си давайте почивка

Много е важно да се вслушвате в това, което желае тялото ви. Ако то ви подсказва, че е нужно да забавите малко темпото, тогава е най-добре наистина да го направите. Например една кратка следобедна дрямка би била страхотен помощник в борбата със сънливостта следобяд. Ако обаче сте на работа, това няма как да се случи. Тогава бихте могли да послушате малко релаксираща музика, която е с успокояващ ритъм. Само няколко минути са в състояние да ви освежат. Друга възможност е да пробвате да сте по-енергични с помощта на дихателни упражнения, като според предпочитанията си бихте могли да ги правите със или без музикален съпровод.

2. Пейте

Българската поговорка „Който пее, зло не мисли“ съвсем не е случайна! Но в библиотека например е ясно, че няма как да запеете, но в случай, че няма да пречите на никого, тогава опитайте да изпеете една песен и веднага ще почувствате колко ободряващо е това. Друг важен фактор е силата на пеенето - клкото по-силно си пеете, толкова повече ще се освежите. Научно доказано е, че пеенето намалява до голяма степен напрежението и зарежда с положителна енергия. Благодарение на него успяваме да забравим за кратко за тревогите и да се поотпуснем.

3. Не пропускайте да пиете достатъчно вода

Често умората се оказва един от първите сигнали, които организма ни дава, когато се дехидратира. Чрез проучване е установено, че на жените, които не пият вода, съответстваща на 1.5% от теглото им, енергията им е малко и често сменяват настроенията си. Не е лесно да се определи какво е точното количество вода, което е нужно да се изпива от човек ежедневно, защото то всъщност зависи от индивидуалните особености, от това колко тренира и какъв е климатът, в който живее. Може да познаете, че пиете достатъчно вода, ако ходите до тоалетна приблизително на всеки три часа и урината ви има цвят на светла лимонада.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес