Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12-те признака, че точно вие имате проблеми с овладяване на гнева

30 януари 2022, 19:05 часа

Какво означава даден човек да има проблем с гнева. Това, което бихте си помислили, когато чуете въпроса, е, че този човек непрекъснато избухва и е гневен. Това обаче не е точно така. 
Да имаш проблем с гнева, означава, че не знаеш как да изразяваш себе си по нормален начин, което води до постоянното чувство, че винаги вие сте жертвата, не можете  да поставите реално никакви граници и от това се чувствате зле.

Тогава съзнанието ви изключва всички емоции и вие не сте в състояние да направите реална преценка на нещата.
Ето кои са 12-те признака, че точно вие имате проблеми с гнева.

1. Прекалено докачливи и раздразнителни сте

Не е нужно всеки път да повишавате тон, но когато общувате с някой вие не преставате да му се дразните и ядосвате. Това е ясен признак, че страдате от ужасно много потиснат гняв и той ви убива всичките емоции и чувства.

2. Нямате емоции

Винаги се съгласявате с околните и показвате един вид апатия към всичко, което ви попитат. Когато искат нещо от вас, а вие почти винаги се съгласявате, без да изразите каквото и да е мнение то значи имате проблем с емоциите. Тогава вие сте лишени от всякакви чувства като щастие, тъга, радост.  Това крие дълбоко във вас подтиснат гнева, че всъщност вие никога не сте били харесвани заради това, което сте.

3. Не плачете

Както казахме вече, когато потискаме гнева си потискаме и всички наши чувства и емоции. Ако се подлагате на терапия може много дълго време да започнете да плачете, докато от вас излезе абсолютно целия гняв. Причината за този заровен дълбоко гняв е най - вероятно това че сте били подценявани или изоставени като дете. Всъщност именно тогава е трябвало да бъде изживяна тъгата, която се е превърнала в ярост. 

4. Рядко избухвате, но все пак се случва

Привидно сте кротък и тих човек, но в много редки случаи, когато сте насаме със себе си се случва да избухнете и то от нищото. Макар и краткотрайно състояние това е проблем, който трябва да бъде разрешен.

5. Губите концентрация

Поради това, че подтискате каквито и да е емоции в себе си е възможно да се концентрирате изключително трудно и мислите ви да са хаотични. Това се дефинира като дефицит на вниманието.

6. Изпадате в депресия

Когато потискате емоции от страх да не се изложите, често се случва да изпаднете в състояние на депресия. Трябва просто да приемете, че емоциите ви не са нещо срамно или лошо и да започнете да ги контролирате. Така ще изключите натрупването на гняв следствие на неизразени емоции.

7. Разстройвате се от незначителни неща

Случва се да реагирате пресилено на някои дребни ситуации. Потискането на емоциите често се трансформира такова поведение.

8. Представяте си, че убивате

Това не ви прави автоматично лош човек. Когато имате такива мисли е знак, че сте имали някаква травма в миналото. Подобни представи от ваша страна освобождават задържания гняв. За да се справите с това състояние е необходимо да потърсите специализирана помощ.

9. Прибягвате към зависимости

Зависимостта е начин да избягате от реалността. 

10. Чувствате се отпаднали

Когато потискате емоциите си  е много вероятно да се чувствате изтощени и да отслабите дори имунната си система.

11. Често страдате от схващания или главоболие

Когато потискате емоции схващането и главоболието са често срещан начин гнева да се изяви физически в тялото.

12. Имате проблеми с теглото

Може би най - разпространеният метод да потиснете чувствата си е да намерите утеха в храната. Вследствие на това се появява и проблемът с наднорменото тегло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес