Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 ефективни начина за премахване на черни точки у дома

12 септември 2022, 17:36 часа

Борбата с досадните черни точки наистина може да бъде трудна и досадна. Те могат да се появят при всеки тип кожа, но особено уязвими са хората, които имат мазна кожа. В следващите редове ще ви представим 11 ефективни начини за премахване на черните точки у дома:

Сода за хляб

Александър Дейн от асоциирани дерматолози и дерматологични хирурзи в Мористаун, Ню Джърси казва, че содата помага, за да се неутрализира всеки един дисбаланс в pH, който може да се появи. Помага за почистването на мръсотия, себум и мъртви кожни клетки.

Направете паста, като смесите две супени лъжици сода и две вода. Нанесете, оставете за няколко минути и след това изплакнете с топла вода. Това може да изсуши кожата ви, затова не правете процедурата повече от 1-2 пъти седмично.

Домашен ексфолиант за черни точки

Кафява захар, мед и лимонов сок ще помогнат да отстраняване на черните точки от брадичката и носа. Д-р Дейн препоръчва да се смесят една супена лъжица кафява захар, две супени лъжици лимон и една супена лъжица мед. Масажирайте лицето си в продължение на 5 минути, изплакнете и след това нанесете овлажняващ крем.

Куркума

Според д-р Дейн тя може да се използва за премахването на черни точки, поради нейните антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Важно е да знаете, че тя може да оцвети кожата.

За да я използвате за лицето си вземете една супена лъжица куркума и смесете с една супена лъжица вода или кокосово масло, за да направите паста. След това я нанесете и след около 10-15 минути я изплакнете.

8 тайни на красивата кожа, които дори дерматолозите няма да ви кажат

Скраб от кокосово масло и захар

Този скраб ще ви помогне да премахнете мъртвите кожни клетки и да предотвратите появата на черни точки, според д-р Уитни Боу, дерматолог в Ню Йорк. Смесете двете съставки и след това нанесете на лицето, а накрая изплакнете и сложете подходящ крем.

Домашни ленти за черни точки

Можете да си направите домашни и с мляко и мед. Млякото има млечна киселина и тя премахва себума и мъртвите клетки. Медът пък е антиоксидант, който се бори за цялостния вид на кожата.

Ето и как да си направите сами ленти: смесете една супена лъжица пълномаслено мляко с една супена лъжица органичен, суров мед и сложете в микровълнова фурна за около 10 секунди.

Нанесете сместа върху кожата и сложете чиста памучна кърпа. Оставете да престои 15 минути, а след това отлепете внимателно.

Зелен чай

Няма да го пиете, а ще го сложите върху лицето. Той ще помогне за премахване на себума, работи като чудесен антиоксидант. Смесете една лъжичка сухи листа и вода, а след това масажирайте лицето си. Изплакнете, нанесете овлажняващ крем. Можете да го правите 2-3 пъти седмично.

Маска за лице

Направете си маска за черни точки, като използвайте яйчен белтък и носна кърпичка. Нанесете един слой, след това сложете кърпичка и след това още един слой белтък. Оставете за 20 минути и изплакнете.

Това са идеалните храни за вас, ако имате суха кожа

Домат

Той е богат на витамин А и С, като има свойството на изсветлява кожата, абсорбира себума и свива порите. Това особено добре и полезно за хората с мазна кожа.

Нарежете на кръгчета домат и след това го нанесете върху лицето си, като го разтриете. Можете да сложите доматена каша и да и я измете, след като изсъхне.

Ябълков оцет

Той е отличен за премахването на черни точки, тъй като има силен антимикробен ефект и елиминира много опасни бактерии. Сложете няколко капки върху памучен тампон и след това нанесете върху лицето си. Изплакнете след 15-20 минути. Можете да повторите процедурата и да сложите овлажняващ крем.

Ягоди

Те са с високо съдържание на антиоксиданти и почистват запушените пори. Благодарение на семената, можете да ги използвате и като ексфолиант. Намачкайте мека червена ягода, смесете с половин чаена лъжичка мед и лимонов сок. Нанесете за 15-20 минути, след това изплакнете и сложете крем.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес