Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-чести грешки при варене на яйца

19 август 2024, 08:08 часа

Какво по-лесно от това да сварите яйце? Много хора мислят така, но дори такова действие изисква познаване на определени нюанси - в противен случай продуктът ще се превърне в нещо негодно за консумация. А в най-лошия случай дори ще предизвика храносмилателни проблеми.

Варените пилешки яйца са една от най-популярните кулинарни съставки: те се поставят в много салати, супи и пастети и се използват като пълнеж за пайове, рула и кюфтета. И сами по себе си те са много вкусен продукт, ако се приготвят правилно.

Ето какви грешки се допускат най-често при приготвянето на яйца

  • Миете яйцата

По-точно, все пак трябва да ги измиете, но само няколко минути преди да ги поставите в тигана, а не предварително - да речем, два до три часа преди готвене или веднага след закупуването им в магазина. Черупката на всяко яйце има своеобразен защитен филм, който не позволява на вредните бактерии и мръсотия да проникнат вътре. И ако се измие предварително, яйцето може да стане опасно за човешкото здраве.

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

  • Използвате ги студени

Не трябва да слагате яйцата да се варят веднага след като ги извадите от хладилника. По-добре ги дръжте на кухненския плот поне тридесет минути, за да се затоплят до стайна температура. Това ще намали риска от спукване на черупките по време на готвене.

  • Поставяте във вряща вода

Мнозина се ръководят от принципа: ако поставите продукт във вряща вода, той ще се готви по-бързо. Но това не работи при  суровите яйца: ако ги пуснете във вряща вода, те ще започнат да се напукват. Съответно съдържанието на черупката ще изтече и накрая ще получите грозна и безвкусна каша. Или, ако имате голям късмет, яйцата ще останат почти непокътнати, само белтъкът или жълтъкът ще придобият грозен сивкав оттенък.

За да не се случи това, винаги потапяйте яйцата в студена вода и едва след това ги поставяйте на печката.

  • Наливате малко вода

Ако яйцето не е покрито отгоре с вода, то ще остане полусварено. Затова, когато наливате вода в съд с яйца, уверете се, че тя ги покрива напълно. И тъй като бързо извира, сипете я в излишък.

Кога е по-полезно да се ядат яйца: за закуска или за вечеря?

  • Не намалявате котлона

Щом водата в тенджерата заври, веднага намалете котлона. Заради силното бълбукане яйцата ще се удрят в ръбовете на съда и едно в друго, което ще доведе до напукани черупки.

Ако ги варите по-дълго от необходимото, белтъкът и жълтъкът ще станат „гумени“ и безвкусни, а между тях ще се появи мръснозелен слой. Освен това, такъв продукт ще загуби всичките си полезни свойства.

  • Избор на грешни съдове

Ако сложите твърде много яйца в малка тенджера, има голям шанс те да не се сварят равномерно: някои ще са сурови, а други гумени.

  • Оставяте на котлона

Ако се оставят в гореща вода, те неминуемо ще се почистят трудно.

  • Не охлаждате

Такива яйца са много трудни за обелване, черупката ще се отдели заедно с парчетата белтък.

  • Забравете за яйцата

Винаги настройвайте таймера, когато варите яйца. Ако не ги държите под око, водата в тигана бързо ще изври, а самите яйца просто ще изгорят, разваляйки съдовете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес