Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа стъпка към връщането на камерите по пътищата

21 януари 2015, 18:20 часа • 13649 прочитания

Ресорната комисия прие на първо четене промени в Закона за движението по пътищата. С тях се връщат мобилните камери на пътя. Той предвижда промени, които регламентират използването на мобилни камери и издаването на електронни фишове.

Очаква се камерите да следят за нарушения от март месец, след като поправките в закона бъдат приети и от Народното събрание. Промените целят синхронизиране на българското с европейското законодателство и връщане на мобилните камери по пътната мрежа в страната.

Според депутата Иван Вълков заради липсата на мобилни камери, които следят за скоростта на движение и спазване на правилата, се е увеличил броят на жертвите на пътя, информира Дарик радио.

„В този период от време, това е близо година вече, ние наблюдаваме със сериозни темпове завишение на жертвите по пътищата. Към момента на внасяне на законопроекта те бяха с 43 повече от предходната година. В настоящия момент вече са 58”, коментира Вълков.

За периода на действие на мобилните камери от 2011 до 2013 г. са събрани 50 милиона лева глоби. Мобилните камери са и вид антикорупционна мярка каза шефът на Пътна полиция Антон Антонов.

Припомянеме ви, че от вчера всички проверки на КАТ се записват с камери и микрофони, а в контрола по пътищата се завръщат и патрулките с мобилни камери. Проверките се завръщат след близо два месеца без ефективен контрол на пътя. Катаджиите отново ще могат да ни спират за нарушение, информира Нова телевизия. 

След заснетия случай на полицай, който взе подкуп от шофьор, държавата се зае да спре корупцията на пътя. Така контролът вече ще се осъществява само от патрулки, маркирани с този стикер, а всяка проверка ще се записва от три камери – две монтирани отпред и една от зад, така че шофьорът и катаджиите да не остават и миг насаме.

Снимка: Архив

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес