Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Банев иска да излезе от затвора заради коронавируса, засега не го пускат

19 март 2020, 07:37 часа • 4473 прочитания

Николай Банев е поискал отново да бъде освободен от ареста, след като беше обявено извънредното положение заради коронавирус в България.

Адвокатите поискали домашен арест за бизнесмена, който е зад решетките от 1 г. и 4 месеца по дело за укриване на данъци и пране на пари, пише в. "24 часа". Подсъдими с него са съпругата му Евгения и майка му Мария.

В понеделник, 16 март, Банев се е оплакал пред Спецсъда, че страда от алергии, имал непоносимост към глутен. Нямало и кой да му донесе дезинфектант, тъй като от февруари не му разрешавали свиждане с близки и приятели. Състав на съда с председател Красимир Комсалов обаче отказал да го пусне с мотива, че има опасност на свобода да се укрие или да въздейства на свидетели.

Защитата ще обжалва пред Апелативния спецсъд, който трябва да се произнесе на закрито заседание. Според адвокат на Банев отказът за освобождаване е постановен от незаконен състав, тъй като един от съдебните заседатели отсъствал и бил заменен с друг, който не е резервен. По закон съдебният състав трябва да е неизменен от началото до край.

Баневи първоначално бяха задържани в Ница, след екстрадирането им в София ги прибраха в ареста на "Г. М. Димитров", а преди началото на процеса Банев бе преместен в Софийския затвор. Досега той е сменил там поне 3 килии.

Делото за пране на пари трябваше да се гледа в сряда, но заради епидемията е отложено за 29 април.

Още: "Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес