Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На "Капитан Андреево": Почти 1 млн. долара открити в седалките на автобус, пътуващ от Украйна

06 август 2024, 14:37 часа • 1480 прочитания

Близо 940 000 недекларирани щатски долара са били открити от митническите служители при проверка на автобус, излизащ от страната през ГКПП „Капитан Андреево“.

Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и НАП с цел противодействие на контрабандата, съобщиха от Агенция "Митници".

Още: Заловиха голямо количество „маркови“ спортни стоки на „Капитан Андреево“

Автобусът е пътувал от Украйна, през България, за Турция

Недекларираната валута е била намерена на 5 август, когато на ГКПП „Капитан Андреево“ пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, са пътували от Украйна, през България, за Турция 28 пътници. Всички те заявили, че не пренасят парични средства, които да декларират.

Снимка: Actualno.com, Елена Страхилова

По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в седалките на пасажерския салон. След демонтиране на четири от седалките се установява, че между дунапрена и дървеното дъно е монтирана метална кутия, където са били укрити голямо количество банкноти - щатски долари. Общата сума на установената валута е 939 800 щатски долара с левова равностойност 1 676 170 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково, Териториално отделение – Свиленград.

Още: В кухини на кола: Откриха хероин за 1 млн. лв. на "Капитан Андреево" (ВИДЕО)

*Заглавната снимка е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес