Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мариан Маринов, следовател: Дотук приключваме с работата на терен

02 май 2023, 15:52 часа • 2683 прочитания

Извършен е оглед на автомобила, с който е пътувал главният прокурор, информацията ще бъде анализирана. Това заяви следователят Мариан Маринов по време на следствен експеримент след опита за покушение над главния прокурор, предаде БГНЕС.

Дотук приключваме с работата на терен, оттук нататък ще работим с оперативните служби, с международните партньорски служби и с всички, които могат да допринесат за изясняване на този случай, добави Маринов.

Бригада от експерти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива - цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и произхода - страната, от която е закупено, добави Маринов.

Той не конкретизира дали има щети по автомобила.

“Това, което е казано вчера е по предварителна преценка. Говорим за преценка, а не за заключение от експертиза”, уточни той във връзка с това дали количеството взривно вещество е 3 килограма или различно количество.

ОЩЕ: Борислав Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване, взривът е изместил автомобила (ВИДЕО)

Според него, въпросът за това кой е направил взривното устройство - българин или чужденец е интересен въпрос.

“Абсолютно всички версии и всяка информация, която ни попадне ще бъде обследвана във всички аспекти”, уточни той.

Според него, мястото на взрива не е избрано случайно - “за да се използва намаляването на скоростта на движение, за да може да се задейства и да е по-прецизно устройството”, посочи следователят. Сийка Милева добави, че огледът се провежда вече повече от 15 часа.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес